To je to što me zanima!

Ova 'grančica' zapravo je grabežljiva bogomoljka

Nikad nisam vidio uživo nešto slično, rekao nam je čitatelj koji je bogomoljku iz reda Empusidae snimio u Kukcima kraj Poreča sredinom tjedna
Vidi originalni članak

Radili smo u vrtu, u mjestu Kukci kraj Poreča. Primijetili smo nešto što nikad prije nisam vidio uživo u svom životu. Pitali smo čak i veterinara što je to, no ni on nije sa sigurnošću znao, rekao nam je čitatelj 24sata Ivan Jakuš, koji je fotografiju neobične životinje, nalik na grančicu, snimio u srijedu.
- Postavili smo si dvjesto upitnika. Veterinar je rekao da je to neka vrsta bogomoljke - rekao nam je Jakuš. Zbilja, životinja koja izgleda kao grančica drveta, zapravo je grabežljiva životinja.
- To su Empusidae. Srodne su bogomoljkama (Mantidae). Na slici je mlada jedinka. Predatori su, a hrane se manjim plijenom kao što su muhe i drugi manji dvokrilci. Lete dobro za toplog vremena, pogotovo mužjaci - rekla nam je profesorica Lucija Šerić-Jelaska s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Takve bogomoljke prisutne su u našoj fauni, dodaje. Inače, ovi kukci na specifičan način drže prednji par nogu, pa se čini kao da mole. Upravo po toj osobini su i dobili ime.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Gatsby 03.04.2009.

    U ovom slučaju bogomoljka se potrudila da izgleda kao pukotina u kamenu ,tzv. mimikrija. Kad je na drvetu oponašati će grančicu.

  • saloma 03.04.2009.

    vidi vijesti, ljudi prvi put čuli za bogomoljku. trebali su malo više gledat dokumentarne emisije o prirodi pa bi prije saznali šta je to

Komentiraj...
Vidi sve komentare