To je to što me zanima!

'Ovakav Zakon o obnovi zgrada nakon potresa nam ne treba'

Gotovo nevjerojatnim drže da je zakonom predviđena obnova samo onih građevina u kojima vlasnik ili srodnik imaju prebivalište, čime se "kažnjava ljude koji su svoj novac ulagali u nekretnine"
Vidi originalni članak

Ovakav Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom nam ne treba, poručili su u utorak iz zagrebačke  organizacije Narodne stranke - Reformista, ističući da će, donese li su ovakvom obliku, obnovu nakon potresa učiniti još težom.

Reformisti u priopćenju navode kako je, nakon što je u javnu raspravu pušten Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, "potpuno jasno kako smo dobili još jedan produkt birokratskih umova".

POGLEDAJTE VIDEO: Aktivisti zviždali Plenkoviću 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za zakonski prijedlog Ministarstva graditeljstva kažu kako je prepun nedorečenosti, "koji će ukoliko se donese u ovom obliku ionako teški proces obnove objekata oštećenih od potresa učiniti još težim".

- Zakon konkretno ne definira niti jedan rok, nositelje projekta, niti odgovorne za provedbu obnove, a predviđenim osnivanjem dva tijela koordinacije za obnovu i stručnog savjeta za obnovu bespotrebno dodatno birokratizira cijeli proces - upozoravaju Reformisti.

Kažnjava se ljude koji su ulagali u nekretnine

Gotovo nevjerojatnim drže da je zakonom predviđena obnova samo onih građevina u kojima vlasnik ili srodnik imaju prebivalište, čime se "kažnjava ljude koji su svoj novac ulagali u nekretnine".

Dodaju kako je "suludo" nepotrebno rasipanje novca poreznih obveznika na hitnu gradnju za privremeni smještaj, kada je Vlada donijela mjeru o sufinanciranju dijela najamnine, koju bi trebalo proširiti na financiranje cijele najamnine, a postoji i mogućnost zbrinjavanja u državnim i gradskim stanovima.

54 DANA NAKON POTRESA Zakon o obnovi Zagreba tek od danas krenuo u javnu raspravu

Reformisti podsjećaju na prijedlog svoga predsjednika Radimira Čačića koji je, tvrde, ponudio konkretno rješenje. Ono predviđa osnivanje tvrtke posebne namjene koja bi okupila vrhunske stručnjake profesionalce svih potrebnih struka i imala jasno definirane ciljeve i rokove, te potpuno stabilno dugoročno financiranje od samog početka djelovanja.

- Princip je, što manje nepotrebnog, štetnog i potencijalnog koruptivnog državnog petljanja u ono što će građani sami i u svojem najboljem interesu riješiti kad im se to omogući. Dakle upravo suprotno od birokratskog prijedloga Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje ne nudi nikakva konkretna rješenja - zaključuju zagrebački Reformisti.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • film 21.05.2020.

    trba nam barem jedna termoelektrana na ugljen....

  • Pero2020 20.05.2020.

    Žalosno je što su u politici takvi jugoboljševici koji od malih nogu imaju partijsku potporu , a u svom političkom radu obilježavaju ih samo lopovluk , korupcija i nepotizam a ne haju za ubojstvo dviju osoba iz nehata, te za kaznu dobije nekoliko mjeseci igranja tenisa u Istri!

  • dahvaul 20.05.2020.

    Pa kaj su svi pametni mladi ljudi presli u Irsku il se ovih nemres nikak rijesiti, od njih i virus bjezi.Stalno iste face dijele savjete koji su poznati ili da su mutni ili nesposobni

Komentiraj...
Vidi sve komentare