Obavijesti

News

Komentari 24

Zakon o obnovi Zagreba tek od danas krenuo u javnu raspravu

Zakon o obnovi Zagreba tek od danas krenuo u javnu raspravu
8

Nekim građanima će se hitne sanacije odraditi odmah kako bi se vratili nazad, dok će drugima, onima teže pogođenima, biti sufinanciran privremeni smještaj za vrijeme sanacije

VIDEO

Građanima je svaki dan izbivanja iz njihovog doma predug i zato ne smijemo gubiti korak i moramo djelovati paralelno s donošenjem zakona, poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Zakon o obnovi Zagreba od danas je na javnoj raspravi, a Štromarovo ministarstvo poduzima tri hitne aktivnosti za pogođene građane. 

Prva stavka bazira se na popravcima kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio popravak kroz hitne sanacije, popravke dimnjaka i nabavke bojlera. 

Druga stavka je adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma za one koji neće moći u svoj dom u kratkm roku.

Treća stavka je osiguravanje sredstava iz domaćih i stranih izvora financiranja.

- Moj je osobni i cilj ove Vlade omogućiti građanima da se što prije vrate doma, a da se grad obnovi u skladu sa svim pravilima i standardima koje struka nalaže te da osiguramo transparentno trošenje sredstava. Zato uvodimo aplikaciju pomoću koje će svi moći pratiti trošenje sredstava u realnom vremenu. Zakon o obnovi je kompleksan i prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak - rekao je Štromar.

Rebalansom proračuna Vlada je osigurala 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. 

Štromar je otkrio kako su u kontaktu sa Svjetskom bankom i kako slijedi potpisivanje ugovora o zajmu, a ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici

STANJE NA DAN 11. SVIBNJA 2020.
 
Broj pregledanih zgrada prema metodologiji Građevinskog fakulteta :  19.459  
( izvor: HCPI, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo )
 
NEUPORABLJIVO / CRVENA OZNAKA /   1.112   (5,72%)
PRIVREMENO NEUPORABLJIVO / ŽUTA OZNAKA / 4.009   (20,60 %)
UPORABLJIVO  / ZELENA OZNAKA / 14.338   (73,68 %)
Prema obradi podataka Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, do 10. svibnja 2020. zaprimljeno je 40.535 prijava/zahtjeva za pregledom zgrada/stanova na kojima postoje oštećenja. Procjenjuje se da se radi ukupno o cca 24.000 zgrada, najviše u gradskim četvrtima Donji grad, Gornji grad-Medveščak, Gornja Dubrava, Maksimir, Podsljeme i Sesvete.
Podaci o oštećenjima u Krapinsko-zagorskoj županiji govore da je oštećeno 409 zgrada, uglavnom obiteljskih kuća, 53 je privremeno neuporabljivo a 28 je neuporabljivo. moralo biti iseljeno.
 
Zagrebačka županija
 
U Zagrebačkoj županiji prijavljeno je 510 oštećenja obiteljskih i gospodarskih zgrada, od čega je 29 privremeno neuporabljivo a 11 obiteljskih kuća potpuno neuporabljivo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.