Obavijesti

News

Komentari 26

'Ovakav Zakon o obnovi zgrada nakon potresa nam ne treba'

'Ovakav Zakon  o obnovi zgrada nakon potresa nam ne treba'
1

Gotovo nevjerojatnim drže da je zakonom predviđena obnova samo onih građevina u kojima vlasnik ili srodnik imaju prebivalište, čime se "kažnjava ljude koji su svoj novac ulagali u nekretnine"

VIDEO

Ovakav Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom nam ne treba, poručili su u utorak iz zagrebačke  organizacije Narodne stranke - Reformista, ističući da će, donese li su ovakvom obliku, obnovu nakon potresa učiniti još težom.

Reformisti u priopćenju navode kako je, nakon što je u javnu raspravu pušten Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, "potpuno jasno kako smo dobili još jedan produkt birokratskih umova".

POGLEDAJTE VIDEO: Aktivisti zviždali Plenkoviću 

Pokretanje videa...

01:18

Za zakonski prijedlog Ministarstva graditeljstva kažu kako je prepun nedorečenosti, "koji će ukoliko se donese u ovom obliku ionako teški proces obnove objekata oštećenih od potresa učiniti još težim".

- Zakon konkretno ne definira niti jedan rok, nositelje projekta, niti odgovorne za provedbu obnove, a predviđenim osnivanjem dva tijela koordinacije za obnovu i stručnog savjeta za obnovu bespotrebno dodatno birokratizira cijeli proces - upozoravaju Reformisti.

Kažnjava se ljude koji su ulagali u nekretnine

Gotovo nevjerojatnim drže da je zakonom predviđena obnova samo onih građevina u kojima vlasnik ili srodnik imaju prebivalište, čime se "kažnjava ljude koji su svoj novac ulagali u nekretnine".

Dodaju kako je "suludo" nepotrebno rasipanje novca poreznih obveznika na hitnu gradnju za privremeni smještaj, kada je Vlada donijela mjeru o sufinanciranju dijela najamnine, koju bi trebalo proširiti na financiranje cijele najamnine, a postoji i mogućnost zbrinjavanja u državnim i gradskim stanovima.

Zakon o obnovi Zagreba tek od danas krenuo u javnu raspravu
Zakon o obnovi Zagreba tek od danas krenuo u javnu raspravu

Reformisti podsjećaju na prijedlog svoga predsjednika Radimira Čačića koji je, tvrde, ponudio konkretno rješenje. Ono predviđa osnivanje tvrtke posebne namjene koja bi okupila vrhunske stručnjake profesionalce svih potrebnih struka i imala jasno definirane ciljeve i rokove, te potpuno stabilno dugoročno financiranje od samog početka djelovanja.

- Princip je, što manje nepotrebnog, štetnog i potencijalnog koruptivnog državnog petljanja u ono što će građani sami i u svojem najboljem interesu riješiti kad im se to omogući. Dakle upravo suprotno od birokratskog prijedloga Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje ne nudi nikakva konkretna rješenja - zaključuju zagrebački Reformisti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...