To je to što me zanima!

Ovo je 5 najgorih terorističkih skupina, prva i dalje Al-Kaida

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prva na popisu i dalje je Al-Kaida. ISIL je svijet šokirao okrutnošću. Hezbollah je jedna od najdugovječnijih terorističkih skupina. Nigeriju terorizira Boko Haram...
Vidi originalni članak

POGLEDAJTE VIDEO: Najopasnije terorističke skupine na svijetu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Peta skupina na popisu je nigerijska militantna skupina "Boko Haram" , što na lokalnom jeziku znači "zapadnjačka edukacija je grijeh". Skupina je 2014. godine otela dvjestotinjak djevojčica u Nigeriji. Neki izvori procjenjuju da su od 2009. do 2015. godine ubili preko 13.000 civila . Boko Haram 2014. godine je izrazio potporu tzv. Islamskoj državi. Boko Haram ima između 7000 i 10.000 boraca.

Hezbollah , jedna od najdugovječnijih terorističkih skupina nastala je službeno 1985. godine u Libanonu. Tad su im glavni protivnici bili Izraelci. Hezbollah želi " očistiti zemlju od svega zapadnjačkog". Hezbollah je 2012. godine pomogao sirijskoj vladi u građanskom ratu u borbi protiv oporbe. Europska unija, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo Hezbollah tretiraju kao militante, ali ne i u potpunosti kao terorističku organizaciju. SAD je 2015. Hezbollah maknuo s liste terorističkih skupina koje smatraju prijetnjom.

ISIL ili IS trenutno je najaktivnija militantna skupina koja ima između 50.000 i 200.000 boraca. Ova je skupina odgovorna i za otmicu Tomislava Salopeka. Prvi stranac kojeg su oteli i pogubili bio je Amerikanac James Foley, slobodni novinar. ISIL je poznat po okrutnom mučenju kojem su šokirali svijet. Čak su i talibani osudili ISIL zbog njihove okrutnosti.

Talibani su među prvim pravim fundamentalističkim terorističkim skupinama , osnovani 1994. godine. Prvotno su ih potpomagali Amerikanci , u borbi protiv Rusa, a vrlo brzo su se talibani okrenuli protiv njih . Žele potpuno zbacivanje pakistanskih i afganistanskih vlasti. Prema nekim izvorima talibani od krijumčarenja drogom i ljudima zarađuju i oko 400 milijuna dolara godišnje .

Prva na popisu i dalje je Al-Kaida koja je ipak oslabila od smrti jednog od osnivača, Osame Bin Ladena . Odgovorni su za neke od najgorih terorističkih napada, uključujući napad na Baliju (2002. godine), a navodi ih se i kao glave odgovorne za napad na njujorške blizance 2001. godine.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • conte 14.08.2015.

    zaboravili ste hamas...

  • BMP 13.08.2015.

    Al-Qaida je prva samo zato jer su jedini udarili Amerikance na njihovom teritoriju. Oni su organizirani po celijama spavaca. Mislim da je jedna organizirana, dobro opremljena teroristicka VOJSKA puno gora.... pa vi maknite Saddama ili Gadafija... pola te vojske bi pobili, pola bi zavrsilo na ispitivanju (to sto je jako tesko prezivjeti takvo ispitivanje je samo bad luck za njih)!!

  • zagorac5000 13.08.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 7 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare