To je to što me zanima!

Ovo je pobjednik Alke: Ima 31 godinu i s obitelji uzgaja konje

Frano Ivković (31) je slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke. I dan nakon velike pobjede, Frano je pun emocija i ponosa, baš kao i njegova obitelj i djevojka Lucija
Vidi originalni članak

Frano Ivković (31), slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke, noćas je uspio spavati svega tri sata. Fešta u njegovim rodnim Brnazama trajala je do šest ujutro, a koliko je bilo 'svita', ni sam ne može procijeniti. I dan nakon velike pobjede, Frano je pun emocija i ponosa, baš kao i njegova obitelj i djevojka Lucija s Murtera. Pobjedu je odnio jednim pogotkom 'u dva' te s dva pogotka 'u sridu'. 

- Na zadnjoj trci pogledao sam koplje i vidio da je 'u sridu'. Bio je to predivan osjećaj, to se ne može opisati - kazao nam je Frano koji je sa suzom u oku primio najveće priznanje, plamenac hrvatske trobojnice koje mu je na koplje privezao alkarski vojvoda Ante Vučić.

Frano je, inače, cijeli život okružen konjima. Njegova obitelj u Brnazama tradicionalno uzgaja kvalitetne konje, a Frano je zaposlen i kao voditelj jahanja i potkivač konja u Alkarskoj ergeli u Sinju. Alkarskim konjima se bavio i prije nego što je osnovana ergela. 

- Već s 18 godina predao sam molbu da postanem član Viteškog alkarskog društva. S 21 godinu postao sam pratitelj barjaka, a tu dužnost obnašao sam četiri godine. Potom sam tri godine bio vojvodin ađutant, a alkar sam postao prije tri godine. Nema većeg ponosa i sreće za tebe i cijelu obitelj nego kad postaneš kopljanik - kazuje nam Frano koji je prvi alkar kopljanik u obitelji. Njegov pradjed Šimun bio je alkarski momak. 

Pobijedio s kobilom Alkom

Iako imaju vlastite konje, Frano je ovoga puta na trkalištu bio s kobilom Alkom starom šest godina, vlasnika Ivana Jerkana iz Hrvaca. To joj je bio prvi nastup. Na pitanje koliko vremena na dan provede s konjima, Frano kaže da je s tim plemenitim životinjama stalno okupiran - od jutra. 

Alku je trčao za preminulog gradonačelnika Sinja

- Brinem se i o konjima koje ima naša obitelj, ali i onima u ergeli. Konji traže dosta brige, ali uživam to raditi. I moja djevojka obožava konje. Bila je preponosna što sam osvojio Alku, baš kao i moja majka Anđelka, tata Davor te mlađi brat i sestra, Šimun i Kristina - kaže Frano koji ne zaboravlja spomenuti ni prerano preminulog gradonačelnika Sinja Ivicu Glavana za kojega kaže da je živio za ovu 300. Alku, ali nažalost nije dočekao dan da u njoj uživa. Alku je trčao za njega. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović darovala mu je sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku Mariju Blajiću (38) iz Turjaka poklonila je kuburu i srebrni prsten. 


Idi na 24sata

Komentari 43

  • zippysnake 11.08.2015.

    OMG pa ja sam klinac za njega, a godina puno vise!

  • Moslavka 11.08.2015.

    Ma jel to istina? Samo 31 godinu? Ovaj izgleda puno, puno starije. Svaka cast na pobjedi, ali covjece daj se sredi. Ne trebas izgledati kao djeda dok si jos uvijek mlad.

  • Petar DesniUdarač 10.08.2015.

    izgledaš mi ko mladji brat od tereze ili ona što ima 100tinjak god zdenka kovačićek

Komentiraj...
Vidi sve komentare