Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

Ovo je pobjednik Alke: Ima 31 godinu i s obitelji uzgaja konje

Frano Ivković (31) je slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke. I dan nakon velike pobjede, Frano je pun emocija i ponosa, baš kao i njegova obitelj i djevojka Lucija

Pixsell
Foto: Pixsell
43 komentara

Frano Ivković (31), slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke, noćas je uspio spavati svega tri sata. Fešta u njegovim rodnim Brnazama trajala je do šest ujutro, a koliko je bilo 'svita', ni sam ne može procijeniti. I dan nakon velike pobjede, Frano je pun emocija i ponosa, baš kao i njegova obitelj i djevojka Lucija s Murtera. Pobjedu je odnio jednim pogotkom 'u dva' te s dva pogotka 'u sridu'. 

- Na zadnjoj trci pogledao sam koplje i vidio da je 'u sridu'. Bio je to predivan osjećaj, to se ne može opisati - kazao nam je Frano koji je sa suzom u oku primio najveće priznanje, plamenac hrvatske trobojnice koje mu je na koplje privezao alkarski vojvoda Ante Vučić.

Frano je, inače, cijeli život okružen konjima. Njegova obitelj u Brnazama tradicionalno uzgaja kvalitetne konje, a Frano je zaposlen i kao voditelj jahanja i potkivač konja u Alkarskoj ergeli u Sinju. Alkarskim konjima se bavio i prije nego što je osnovana ergela. 

- Već s 18 godina predao sam molbu da postanem član Viteškog alkarskog društva. S 21 godinu postao sam pratitelj barjaka, a tu dužnost obnašao sam četiri godine. Potom sam tri godine bio vojvodin ađutant, a alkar sam postao prije tri godine. Nema većeg ponosa i sreće za tebe i cijelu obitelj nego kad postaneš kopljanik - kazuje nam Frano koji je prvi alkar kopljanik u obitelji. Njegov pradjed Šimun bio je alkarski momak. 

Pobijedio s kobilom Alkom

Iako imaju vlastite konje, Frano je ovoga puta na trkalištu bio s kobilom Alkom starom šest godina, vlasnika Ivana Jerkana iz Hrvaca. To joj je bio prvi nastup. Na pitanje koliko vremena na dan provede s konjima, Frano kaže da je s tim plemenitim životinjama stalno okupiran - od jutra. 

Alku je trčao za preminulog gradonačelnika Sinja

- Brinem se i o konjima koje ima naša obitelj, ali i onima u ergeli. Konji traže dosta brige, ali uživam to raditi. I moja djevojka obožava konje. Bila je preponosna što sam osvojio Alku, baš kao i moja majka Anđelka, tata Davor te mlađi brat i sestra, Šimun i Kristina - kaže Frano koji ne zaboravlja spomenuti ni prerano preminulog gradonačelnika Sinja Ivicu Glavana za kojega kaže da je živio za ovu 300. Alku, ali nažalost nije dočekao dan da u njoj uživa. Alku je trčao za njega. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović darovala mu je sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku Mariju Blajiću (38) iz Turjaka poklonila je kuburu i srebrni prsten. 


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message