To je to što me zanima!

Ovo su nove izborne jedinice: Najveća promjena je u Zagrebu

Novi Zakon, kako je opetovala Vlada koja ga je predložila, uvažava jednaku težina biračkog glasa u svakoj jedinici i udovoljava uvjetima iz odluke Ustavnog suda...
Vidi originalni članak

Sabor je glasovima vladajuće većine, njih 77, usvojio novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji ne mijenja postojeći izborni sustav, ali u određenoj mjeri mijenja karte izbornih jedinica, slijedom čega će oko petina birača (22 posto), promijeniti jedinicu u kojoj je sada. 

MIJENJA KARTE Vladajući usvojili novi Zakon o izbornim jedinicama, oporba će tražiti ocjenu ustavnosti

Buduće saborske zastupnike, njih 151, hrvatski birači će birati po postojećem modelu, u 10 izbornih jedinica po 14 zastupnika, osam zastupnika birat će pripadnici nacionalnih manjina, a tri hrvatska dijaspora tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj u posebnim izbornim jedinicama.

Novi Zakon, kako je opetovala Vlada koja ga je predložila, uvažava jednaku težina biračkog glasa u svakoj jedinici i udovoljava uvjetima iz odluke Ustavnog suda, koji je u veljači ove godine ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine.

1. Izborna jedinica:

Preslagivanje izbornih jedinica najveću promjenu donosi Zagrebu koji se, umjesto na četiri, dijeli na tri izborne jedinice. Zagreb po novome potpada pod prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu.

Prva izborna jedinica obuhvaća središnje četvrti Zagreba, Veliku Goricu i još nekoliko općina.

2. Izborna jedinica:

Druga obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, južni dio Koprivničko-križevačke te Zagrebačku županiju i istočni dio grada Zagreba.

3. Izborna jedinica:

Treća je, kao i ranije, sastavljena od Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te nekoliko općina u Zagrebačkoj županiji.

4. Izborna jedinica:

U četvrtu izbornu jedinicu spadaju Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i sjeverni dijelovi Koprivničko-križevačke županije.

5. Izborna jedinica:

Peta, kao i do sada, obuhvaća tri slavonske županije – Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku te istočne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

6. Izborna jedinica:

Šestu izbornu jedinicu čini zapadni dio Zagreba te dijelove Zagrebačke županije.

7. Izborna jedinica:

Sedma izborna jedinica, ujedno i najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, odnosno dijelove države s najvećom depopulacijom – cijelu Ličko-senjsko županiju, sjeverni dio Zadarske, dijelove Primorsko-goranske, cijelu Karlovačku te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

8. Izborna jedinica:

Osma uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku i određene gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji.

9. Izborna jedinica:

U devetoj jedinici je sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske, cijela Šibensko-kninska te dijelovi Zadarske županije, koji uključuju i grad Zadar.

10. Izborna jedinica:

U desetoj izbornoj jedinici su Dubrovačko-neretvanska i dijelovi Splitsko-dalmatinske županije.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • yocko 30.09.2023.

    Narode sad je vrijeme na izborima da se riješimo lopova.

  • RobM 29.09.2023.

    Zločinačka opet na aparatima, a bez potrebe.Hrvatski narod dovoljno je pametan da vas opet bira.Organizirano ste dopustili vjernim članovima da opustoše ovu zemlju, a sada je to sigurna i vjerna mašinerija.

  • nnjmkd 28.09.2023.

    Jedna županija, jedna izborna jedinica, Grad Zagreb, posebna izborna jedinica. Ne treba za to "velika pamet" i radne skupine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare