To je to što me zanima!

Ovrhe su stopirale mirovine: Umirovljenicima računi prazni

Hrvatski umirovljenici pohrlili su ujutro u banke po svoje mirovine, ali njih oko 14.000 dočekao je prazan račun. U našu redakciju počeli su stizati pozivi ljutih penzionera
Vidi originalni članak

Hrvatski umirovljenici pohrlili su ujutro u banke po svoje mirovine, ali njih oko 14.000 dočekao je prazan račun. U našu redakciju počeli su stizati pozivi i poruke ljutitih umirovljenika.

Zbog kašnjenja u isplati, mirovine će moći podignuti u idućih 15 dana. Zašto? Zbog novog Pravilnika o ovrhama, koji je sredinom siječnja ove godine donijelo Ministarstvo financija, te naloga ministra Miranda Mrsića da se ponovno obrade sve suglasnosti umirovljenika na temelju kojih im se mogla plijeniti cijela mirovina. Tu suglasnost 14.000 umirovljenika potpisalo je dobrovoljno od 2005. do 2008. godine. Sad je ministar Linić odlučio da im se više ne može oduzimati gotovo cijela mirovina nego samo trećina. Taj pravilnik je jučer stupio na snagu. Sad Zavod za mirovinsko osiguranje mora provjeriti te suglasnosti kako bi mogli izračunati koliki je dopušteni iznos za ovrhu.

- Dali smo suglasnost, ali imamo pravo na redovitu isplatu zaštićenog dijela mirovine. U mom slučaju on iznosi 1000 kuna - rekao je Osječanin (44) koji je u vojnoj mirovini. Zbog neisplate tih 1000 kuna jučer nije mogao otići na liječnički pregled, njegova supruga nije mogla platiti račun za struju, zbog čega im prijeti isključenje.

- Nitko se ne pita kako ćemo i od čega živjeti do 15. dana u mjesecu. Vladajući ne shvaćaju da mi ovisimo o mizernim primanjima, koja nam, nisu li isplaćena na vrijeme, mogu zagorčati život - tvrdi umirovljeni invalid (47) iz Karlovca. Ogorčen je jer umirovljenike nitko na vrijeme nije upozorio na kašnjenje isplata, nego su ih, kaže, doveli pred gotov čin.

- Da su nam rekli na vrijeme, snašao bih se i pripremio. Ovako, računajući na mirovinu, koje nema, nemam ni za kruh - dodao je.

Mirando Mrsić najavio je rast

S druge strane, ministar Mirando Mrsić u petak je govorio o usklađivanju mirovina i najavio da će rasti za 1,25 posto te da će provjeravati i invalidske mirovine.

- Šestero vještaka radit će i na oko 500 revizija invalidskih mirovina kako bi se utvrdile sve sumnje oko njihovih donošenja - rekao je Mrsić zbog zloporaba kojih je do sada bilo.

Idi na 24sata

Komentari 160

  • CptNemo 05.03.2013.

    ZNA SE tko dobiva "mirovinu" prvog u mjesecu...Zato ne dripljajte, znači 14.000 ih je "takvih"? Hvala na informaciji..

  • zdrawe 04.03.2013.

    za mjesec dana ce bavit da su im fondovi se ispraznili zbog opravdanih razloga .. a to kao "niko ne vidi"..ispitajte malo tu situaciju,, nije problem doci do konkretnih brojki..)))) uglavnom, rasulo..

  • zobik 04.03.2013.

    Umirovljenici koji su mirovinu zaradili svojim radom dobit će svoje mirovine, jer oni nisu dužnici, nego pošteno žive od mirovine do mirovine i pokriju se sa onim što imaju. Problem je u mirovinama od 5000 pa na više koji su do maksimuma u kreditima, a sve je potrošeno na skupe automobile, mobitele, TV od 120 cm, što veće to bolje ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare