To je to što me zanima!

Pad temperature za vikend, a ove zime stiže i obilniji snijeg

Velika je vjerojatnost za nekoliko epizoda s obilnijim snježnim prekrivačem i to ne samo u planinama. Dok oni koji vole zubato sunce doći će na svoje u drugom dijelu zime, kaže Dunja Mazzocco Drvar
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj su ovaj tjedan najbolji stručnjaci za dugoročne prognoze iz cijelog svijeta sukobili mišljenja oko vremena. Pogotovo zime koja je pred nama. Na sastanku 40 stručnjaka bila je i prognostičarka RTL-a Dunja Mazzocco Drvar koja je 'donijela' najnoviju prognozu za nadolazeću zimu.

- Skuhali smo najkvalitetniju prognostičku juhu koja se mogla skuhati na bazi svih raspoloživih podataka koje imamo. Jasna je razlika između sjeverozapadnog i južnog dijela Europe, a to je ujedno i osnovna karakteristika nadolazeće zime. Dakle, vlažniji i hladniji sjeverozapad nasuprot toplijem i sušnijem Sredozemlju, naravno misli se na toplije od uobičajenog, a ne toplije od sjevernog dijela. Dakle, na jugu se nastavlja dugotrajno sušno razdoblje koje bi opet moglo imati za posljedicu poljoprivredne probleme idućeg proljeća ali i nastavak povećane opasnosti od požara - kazala je Dunja Mazzocco Drvar. 

No, dodaje, to ne znači da oborina u južnom dijelu Europe neće biti, već da će ih biti manje od uobičajenog u ovom dijelu godine.

- U srednjoj Europi drugačija slika. Skijaši će imati dobre uvjete za skijanje na svim alpskim skijalištima - navodi Mazzocco Drvar.

Što se, pak, tiče Hrvatske, prognostičarka RTL-a navodi kako se očekuje ipak malo blaža zima od prošle. 

- No, to ne znači da neće biti snijega. Dapače, velika je vjerojatnost za nekoliko epizoda s obilnijem snježnim prekrivačem i to ne samo u planinama. Dok oni koji vole zubato sunce doći će na svoje u drugom dijelu zime - kazala je Dunja Mazzocco Drvar.

Sve u svemu za očekivati je da će zima biti vrlo dinamička, kao što je uostalom to bila i do sada. Naime, nakon nekoliko dana južine, za vikend nam stiže snažna promjena vremena.

- Zahlađenje od 10-ak stupnjeva građani sjeverne Hrvatske će osjetiti već u nedjelju, a ostatak Hrvatske u ponedjeljak. Slobodno možemo reći da s ovim novim prodorom, zima stvarno i stiže. U gorju se očekuje od 10 do 20 cm snijega - navodi Dunja Mazzocco Drvar.
 

Idi na 24sata

Komentari 77

  • 976398204 25.11.2017.

    Oni najave kisu u zadru a kise nigdje ne sviđa mi se ta njihova prognoza za 7 dana u naperd na novoj jedno na rtlu drugo a na prvom treče

  • nori 🖖 25.11.2017.

    Ova zima može biti toplija,hladnija ili ista kao prethodna. Sve smo verzije već čuli !

  • 24.11.2017.

    ako padne snijeg,bicega.ako ne padne,nece ga bit😩

Komentiraj...
Vidi sve komentare