To je to što me zanima!

Pahor i Grabar Kitarović: Treba nastaviti dijalog i razgovore

U vezi s pitanjem privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) zbog obveza koja je Slovenija preuzela prema Europskoj komisiji Pahor je kazao kako smatra da je najbolje vrijeme za prodaju NLB-a već prošlo
Vidi originalni članak

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da je u subotu u Ljubljani s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u neformalnom razgovoru, prigodom njena povratka u domovinu iz inozemstva preko Slovenije,  razgovarao o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država te da su se oboje složili da je potreban nastavak dijaloga i razgovora.

"Oboje smo izrazili mišljenje  da je potreban nastavak naših razgovora", kazao je Pahor u razgovoru za RTV Slovenija u ponedjeljak navečer, dodavši da su među ostalim razgovarali i o arbitražnom sporu, u kojemu kako je poznato - dvije države imaju različita stajališta.

PAHOR IZRAZIO ŽALJENJE Većina slovenskih stranaka ne želi pregovarati s J. Janšom...

Pahor je dodao kako smatra da je njegova uloga kao predsjednika Slovenije i uloga Kolinde Grabar Kitarović kao hrvatske predsjednice da nastave razgovore i da barem kad je riječ o dijalogu na toj razini potvrde dobre međudržavne odnose i dobre međuljudske odnose Slovenaca i Hrvata. To smatra dobrom porukom u situaciji kad Slovenija zagovara implementaciju arbitražne presude koju Hrvatske ne priznaje i nudi razgovore o bilateralnom rješenju graničnog prijepora.

TOMISLAV KLAUŠKI Jadna je država čije reforme ovise o nogometnim uspjesima

U vezi s pitanjem privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) zbog obveza koja je Slovenija preuzela prema Europskoj komisiji Pahor je kazao kako smatra da je najbolje vrijeme za prodaju NLB-a već prošlo. Nije htio komentirati odluku tehničke vlade Mire Cerara da se u privatizaciju tri četvrtine njenih dionica ipak ide.

Pahor nije želio komentirati niti neke ocjene slovenskih pravnih analitičara prema kojima je Cerarova vlada zakonom o zaštiti te banke od mogućih pravomoćnih tužbi protiv NLB-a u Hrvatskoj zapravo priznala taj dug jer se za isplatu prema pravomoćnim sudskim nalozima uz državni sukcesijski fond  i država preko svoje bilance u proračunu može uključiti u kompenzacije NLB-u.

NA PUTU KUĆI... Srdačan susret u Sloveniji: Predsjednica zagrlila Pahora

Govoreći o situaciji u kojoj Slovenija ni nakon skoro dva mjeseca od izbora nema novu vladu, Pahor je kazao da bi za Sloveniju loše rješenje bili novi prijevremeni izbori, ali i neka vlada iz koje bi se isključio relativni izborni pobjednik Janez Janša. Takva vlada, drži, ne bi bila stabilna i ne bi mogla odgovoriti na izazove pred kojima bi se našla država uslijed pogoršanja ekonomskih i političkih prilika u širem okruženju i u svijetu, do čega bi tijekom njena mandata moglo doći.

ŽELE JE I NA TAJLANDU Kolinda je hit u svijetu: 'Zašto je ne posudimo na par dana?'

Pahor je kazao da Sloveniji sada treba "robusna,  jaka i stabilna" vlada koja bi bila sastavljena na temelju izbornih rezultata, što zahtijeva dodatne napore i političku inkluzivnost.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • andrija 2 24.07.2018.

    Pa dobro Pahore,šta ti nije dosta bilo Kosorice, pa bi sada i nešto malo mlađe...

  • detektor istine 24.07.2018.

    Kad kažemo da je naša kraljica beskorisna naslikuša , posvuduša i smješkava grliteljica svega i svačega odgovaraju nam da bi ona riješila sve naše probleme samo kad bi imala ovlasti . Pa kako to ona "pregovara" sa Slovencima ako nema nikakve ovlasti , koga obavezuju njena razmišljanja i zaključivanja ili se radi samo o još jednom naslikavanju , smješkanju u kameru i grljenju svih nazočnih . Jao nama , nema nam spasa . Ispraznost će nam doći glave .....

  • bcelija 24.07.2018.

    Ima mnogo tema za razgovor ali ako jedna strana vara, laže, izigrava, namješta, podmeće, prepravlja, ispravlja onda je za drugu stranu bolje čekati tužbu pa na nekom novom sudu ponovo pokušati tražiti pravdu. Grljenje ostaviti za prave prijatelje gdje to izgleda prijateljski a ovakvo je iz aviona vidljivo da je obično prenemaganje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare