To je to što me zanima!

Pahor: Napetosti sa Zagrebom riješiti strpljivim dijalogom

Pitanje primjene arbitražne presude po mom je sudu rješivo uz strpljiv dijalog i ako Zagreb što prije pošalje poruku da granicu koja je presudom  definirana kao konačno rješenje prihvaća, kaže slovenski predsjednik
Vidi originalni članak

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak da bi hrvatska vlada u Ljubljanu i Bruxelles, formalnim ili neformalnim kanalima, trebala poslati znak da pristaje na arbitražnu presudu, a to bi moglo smiriti sadašnje napetosti i donijeti konačni dogovor o provedbi presude.

"Pitanje primjene arbitražne presude po mom je sudu rješivo uz strpljiv dijalog i ako Zagreb što prije pošalje poruku da granicu koja je presudom  definirana kao konačno rješenje prihvaća", kazao je Pahor u govoru slovenskim diplomatima na Brdu kod Kranja, okupljenima na dvodnevnom redovnom savjetovanju.

ODRŽALI SASTANAK Ministarstvo tvrdi: Ribari mogu mirno loviti u Savudrijskoj vali

Pahor je objasnio da bi po njegovoj procjeni takvu poruku hrvatska vlada preko kredibilnog izvora bilo službenim ili neslužbenim kanalom trebala poslati u Ljubljanu i Bruxelles, što bi onda, po njegovim riječima, omogućilo sporazum obiju vlada o konačnom razgraničenju.

U tome bi bila poželjna i aktivnija uloga Europska komisije, kazao je slovenski predsjednik.

ERJAVEC: "Imamo popis, naplaćivat ćemo kazne hrvatskim ribarima"

Dodao je da će takva biti njegova glavna poruka čelnicima EU-a i NATO-a s kojima se, kako je predviđeno, susreće u Bruxellesu početkom idućeg tjedna na prvom odlasku u inozemstvo od svog nedavnog reizbora na mjesto predsjednika države.

"Mišljenja sam da bi bilo korisno da  se u napor za implementaciju granice aktivnije uključi Europska komisija koja je na određeni način i kumovala arbitražnom sporazumu, kazao je slovenski predsjednik koji je 2009. supotpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije.

NAPETO U SAVUDRIJI Ribarima prijeti zatvor: 'Kazne ćemo proslijediti našoj Vladi...'

Slovenija je tada iznošenjem graničnog prijepora pred ad-hoc arbitražu tada bila uvjetovala pristanak na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Za poboljšanje političke atmosfere s Hrvatskom i miran način primjene presude bilo bi korisno da susjedna država on the record ili off the record, službeno ili neslužbeno, što prije pošalje poruku da je odluka arbitražnog suda i za nju obvezujuća te da želi dijalog o načinu sporazumne implementacije", rekao je.

Ocijenio je da bi takav postupak Hrvatske jako rasteretio sadašnji pritisak stvoren nakon isteka šestomjesečnog roka za provedbu arbitraže.

"Takva poruka mora iz vjerodostojnog izvora u Zagrebu biti poslana istodobno u Ljubljanu i u Bruxelles", kazao je Pahor.

 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • istri 05.01.2018.

    pitaj svoj narod dali su za djalog ili put sto im diktira cerar i onaj drugi ,neznam kako bi ga nazvao. jer na covjeka ne lici.

  • histria0@yahoo.com 04.01.2018.

    Budalo, ako Hrvatska prihvati kriminalnu arbitražnu presudu onda je sve gotovo i nema razgovora. Jesil toliko pokvaren i misliš da je netko toliko naivan.

  • CaptainAmerica 04.01.2018.

    Nije potrebno mnogo prijetit "nasim" politicarima da popuste.Svi oni imaju previse za izgubit.Dovoljno je da im zaprijetis da ces im uzeti novac i napravit ce sve sto kazes.Sve sto "mama Merkel" kaze.Jad i bjeda.Sa druge strane onaj koji nema nista za izgubit sa njime ne mozes manipulirat.Zato se svima zeli nesto nametnut na ledja.Da bi lakse kontrolirali jedni druge.

Komentiraj...
Vidi sve komentare