To je to što me zanima!

Vozači, palite svjetla: Od 1.11. su visoke kazne za prekršitelje

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donio je uz stroge kazne za prekršitelje i nova pravila o tome kad moramo početi preko dana voziti sa dnevnim svjetlima...
Vidi originalni članak

Zakon o sigurnosti prometa na cestama odredio je da se od ove godine moramo voziti sa upaljenim svjetlima preko dana od 1. studenog do 31. ožujka, a ne tijekom zimskog računanja vremena kao ranije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dosad je to bilo s početkom računanja zimskog vremena, koje ove godine počinje u nedjelju 27. listopada. Te noći smo kazaljke na satovima pomaknuti jedan sat unatrag, no vozači su mogli i par dana nakon toga voziti i bez dnevnih svjetala tijekom dana. 

Novi Zakon određuje tako da dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima moraju biti upaljena tijekom dana od 1. studenog, a kazna je 300 kuna.

I u narednom razdoblju sve policijske uprave nastavit će s poduzimanjem aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja.

U cilju smanjivanja smrtnog stradavanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u narednom razdoblju nastavit će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

Prilikom samog nadzora sankcionirat će se prometni prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

PALITE SVJETLA OD 1. 11. Vozači, oprez: Svjetla više ne palimo sa zimskim vremenom

Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • kompirko 01.11.2019.

    Najprije definirajte...dnevna ili kratka s jetla..jer kod upaljenih dnevnih otraga ne svijetli nista, a jeli to kaznjivo ? Idu frajeri kroz tunele iza mrak na autu...nema frke ima dnevna svijetla

  • 01.11.2019.

    ako netko zaboravi upalit svjetla odmah 1 000 kn kazne

  • hapica 01.11.2019.

    jebem ti drzavu koja stalno prijeti svojim drzavljanima pa prijetiju za sve ama bas za sve nesmes se popisati iza plota vec ti prijete a oni kojin su npokrali ovu drzavu uzivaju i njim se ne prijeti e moj narode zbog cega ste ginuli

Komentiraj...
Vidi sve komentare