To je to što me zanima!

Panenić: Hrvatska će dovršiti plutajući LNG terminal u 2018.

Hrvatska namjerava završiti izgradnju plutajućeg LNG terminala u sjevernom Jadranu u 2018. godini, a početni kapacitet iznosio bi oko dvije milijarde prostornih metara plina
Vidi originalni članak

Hrvatska namjerava završiti izgradnju plutajućeg LNG terminala u sjevernom Jadranu u 2018. godini, a početni kapacitet iznosio bi oko dvije milijarde prostornih metara plina godišnje, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić u intervjuu Reutersu.

"To ne znači da odustajemo od kopnenog terminala, no u ovom trenutku smatramo da možemo osigurati stabilnost tržišta plutajućim terminalom", kazao je Panenić u intervjuu, objavljenom u utorak.

Prvotni planovi uključivali su, podsjeća Reuters, kopneni terminal kapaciteta od oko šest milijardi prostornih metara plina sa ciljem opskrbe zemalja središnje i istočne Europe.

Strani ulagači, uključujući neke iz SAD-a, pokazali su interes za terminal na otoku Krku, a očekuje se da će se razgovori o financijskim detaljima ubrzati idućih mjeseci.

Panenić kaže da je energetski sektor jedan od najvažnijih za poticanje investicija u Hrvatskoj, čije je gospodarstvo lani poraslo 1,6 posto nakon šest godina recesije.

"Nadamo se da će bolje iskorištavanje EU fondova za razvoj i reforme usmjerene na olakšavanje investicija dovesti do rasta gospodarstva u ovoj godini od najmanje 2 posto", kaže Panenić. Dodao je kako u idućih 12 mjeseci Hrvatska kani dovršiti promjene zakona kako bi pojednostavila i ubrzala investicijske procedure i smanjila troškove.

Panenić kaže i kako HEP planira investicije od oko 3,6 milijardi kuna za modernizaciju objekata i povećanje kapaciteta proizvodnje struje iz hidroelektrana. Istaknuo je da bi Vlada mogla izdati između 10 i 25 posto dionica kompanije "ako pronađemo odgovarajućeg partnera koji bi od HEP-a mogao stvoriti velikog regionalnog igrača".

Kazao je i kako Vlada želi obnoviti razgovore s mađarskim MOL-om o Ini. "Ne mogu jamčiti da će do toga doći prije ljeta, ali Vlada radi na svojoj pregovaračkoj poziciji. Želimo se primarno fokusirati na investicije i poboljšanje poslovanja Ine", kaže Panenić.

Reuters podsjeća da se Hrvatska, koja posjeduje oko 45 posto dionica Ine, i MOL, koji ima udjel od gotovo 50 posto, već godinama ne slažu po pitanjima upravljačkih prava i investicija u Ini.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Emersan 13.04.2016.

    Prste k sebi od HEP-a.

  • dpo 13.04.2016.

    Evo što misle ulagači: BLOCK 9, CROATIA (ROCKHOPPER 40%) In January 2015, Rockhopper was awarded a 40% interest in offshore Block 9 in Croatia in partnership with Eni (60% interest and operator). The block is located in the relatively shallow water of the prolific Northern Adriatic gas province and contains the previously discovered Ksenija accumulation along with the Klaudija prospect. The anticipated work programme consists of seismic acquisition, processing and re-processing during the first exploration phase (3 years) with the drilling of a well in the second exploration phase (if Rockhopper elects to proceed to the second phase). Given the general election in Croatia in November 2015, the signature of a Production Sharing Agreement ("PSA") with the Croatian Hydrocarbon Authority has been delayed. A PSA is now expected to be signed during 2016.

  • felipe 13.04.2016.

    Koji LNG terminal ćete završiti, kad ga niste ni počeli??? Pričao Karavaso o Pelješkom mostu, gdje je taj nastavak gradnje????

Komentiraj...
Vidi sve komentare