To je to što me zanima!

Panika na Neretvi: Rusi vratili kisele mandarine, voćari ljuti

Voćari su ljuti jer požutjele mandarine ne mogu ni ubrati ni prodati, a netko je baš takve podvalio Rusima. Zbog zasićenog tržišta moglo bi propasti 15 tisuća tona.
Vidi originalni članak

Za krah ovogodišnje berbe mandarina u dolini Neretve krive su nedozrele mandarine. Navodno se nekoliko šlepera nedozrelih mandarina, koje su žućene u komorama, vratilo natrag iz Rusije. Nakon toga Rusi su novac počeli trošiti na one iz Turske i drugih zemalja Sredozemlja. 

Uzgajivači su bijesni jer zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca, koji su svoje mandarine na silu žutili, propast će svi ostali, piše tportal.

- Do sada sam ubrao oko četiri vagona mandarina i siguran sam da će mi propasti tri vagona - kazao je Ivo Deak (77) iz Opuzena.

Otkupljivači već danima ne otkupljuju mandarine jer nisu uspjeli prodati ni zalihe, a zbog toplog vremena dozrijevaju i kasnije sorte. Stotinu tona neobrano stoji na granama, a voćari mandarine daju na otvoreni račun što znači da će im ih otkupljivači isplatiti tek ako ih uspiju prodati. Ovako bi na plantažama od Metkovića do ušća Neretve na granama moglo propasti petnaestak tisuća tona mandarina.

Idi na 24sata

Komentari 103

  • zlajo2 11.11.2013.

    Pa nemožeš nekom prodat ocat pod sok i očekivat da bude zadovoljan.

  • dijetlic 11.11.2013.

    Za ovakve stvari smo i mi kao potrosaci sami djelomicno krivi.Trudim se kupovati sezonsko voce i povrce a ne mandarinu u 9. mjesecu ili u 11. mjesecu mladi luk, paradajz... Ako kupim u 11. mjesecu mladi luk znam sto mogu ocekivat. A kako barem svjesno ne jedem smece trudim se ne kupovati voce i povrce van sezone.

  • navigator 09.11.2013.

    A možda je to ciljano napravljeno da se neki otkupljivač obogati nabrzinu na otkupu mandarina, koje će mu sada morati dati puno jeftinije, da ne propadnu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare