To je to što me zanima!

Panika u Brelima: Odronilo se brdo, jedna obitelj evakuirana

Klizište površine 1000 kvadrata pomaknulo je teren za nekoliko metara na predjelu Stari Jakiri. Na dva automobila su se srušila stabla. Srećom, nitko nije ozlijeđen
Vidi originalni članak

U 4 sata ujutro me probudila grmljavina. Izišao sam iz kuće i prvo što sam vidio je da su stabla pala na moj i susjedov auto. Bio je mrkli mrak. Nisam imao pojma što se događa. Probudio sam ženu i trojicu sinova od kojih najmlađi ima osam mjeseci. Pozvao sam vatrogasce. Došli su za čas. Digli su stabla s auta. S obitelji sam tako dočekao 5 sati kad sam morao ići na posao. Bilo je i straha i panike, pogotovo su se djeca poplašila, prepričava Željko Jakir (47) dramatično buđenje nakon što je klizište površine 1000 kvadrata pomaknulo teren za nekoliko metara tik do njegove kuće u Brelima, na predjelu Stari Jakiri.

U naselju živi tek nekoliko obitelji u kućama izgrađenima još 60-ih godina prošlog stoljeća. Jakir je s obitelji preselio u novu kuću uz more, ali uz ovu, staru, vezan je od mladih dana gdje je proveo djetinjstvo. 

- Srećom se imamo gdje skloniti. Stara kuća nema nikakvih vidljivih oštećenja, ali ipak ćemo sačekati procjene stručnjaka s obzirom na to da se radi o trusnom terenu i klizištu. Prave razmjere odronjavanja vidio sam tek kad je svanulo i puno su veći nego se u prvi mah činilo - kaže Jakir. 

Dodaje kako su vatrogasci i policija reagirali promptno, a ostale nadležne službe su već ujutro u 9 sati bile na terenu. Na mjestima je teren potonuo do dva metra, velike napukline koje idu do samog naseljenog dijela pokazuju da se radi o velikoj površini koja je otklizala. Više tisuća kubika zemlje presjeklo je put do kuća i dijelom se zaustavilo na terenu na kojem je vlasnik koji živi u Njemačkoj udario temelje za novu kuću. 

Mještani smatraju da je uzrok klizanju terena obilna kiša koja je pala na ovom području u zadnje vrijeme. Ne upuštaju se ni u kakve procjene niti nagađanja. Svjesni su tek da se radi o velikom problemu koji im ugrožava sigurnost.

Načelnik općine Brela Stipe Ursić kaže kako je ovo problem koji nadilazi mogućnosti Općine.

- Odmah smo kontaktirali sve nadležne službe. Opasni dio smo ogradili. Put počivala je potpuno neupotrebljiv i za sada smo ogradama i upozorenjima blokirali mogućnost bilo kakvog pristupa. Po preporuci struke jednu smo obitelj evakuirali, a komunalni radari su u 24-satnom monitoringu terena kako ne bi došlo do novih urušavanja i klizanja - kaže Ursić.

Načelnik dodaje kako je službeno napravljen propust u prostornom planu iz 2008. godine. 

- U našem prostornom planu je označeno klizište, ali greška je u tome što upravo ovaj dio koji je urušen nije time obuhvaćen. Stari ljudi s kojima sam razgovarao kažu kako je još 1963. godine, kad je rađena magistrala, potonuo potporni zid na predjelu Jakiruše i zbog toga je magistrala izmještena šest metara prema Biokovu - objašnjava Ursić složenost ovog terena. 

Za sada kao načelnik očekuje stručno mišljenje i program sanacije kojoj će se, kako kaže, pristupiti temeljito i isključivo po stručnoj preporuci. U tu svrhu angažiran je dipl. ing. građevine Miro Čagalj. Njegova tvrtka za geomehanička mjerenja već ovaj vikend mora dati prve procjene za sanaciju. 

- Trebat će napraviti dva geomehanička mjerenja. Laički rečeno bušit će se teren do dubine na kojoj leži klizište kako bi se dobila jasna slika. Tek potom će se krenuti u sanaciju. Već sad je jasno da taj trošak nadilazi mogućnosti Općine Brela i moramo tražiti pomoć Županije i države. Već idući tjedan znat ćemo koliko će to financijski stajati - kaže Ursić.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • maladama 05.05.2014.

    **** Admin **** : Poštovani, molimo vas da isključite Caps Lock kao i svi ostali komentatori na portalu. Lp

  • ljubica ljubičica_1 05.05.2014.

    Ovako nešto biće i pos Sljemenskoj zoni u Zagrebu jer je ono sve trusno tlo.A zgrada ima kolko hoćrš.Posle će stanari tražit pomoć a tribali su znat di kupuju stanove.

  • SultanAli 04.05.2014.

    Bog kažnjava! A majka priroda čini svoje jer je dotični gospodin sa slike prodao zemljište crkve katoličke pa se sada urušava i kaziva Božje pute da se ne čini zlo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare