To je to što me zanima!

Papa Benedikt je progovorio: Nisam prikrivao zlostavljanja

Otkako se odrekao službe, papa Benedikt XVI. po prvi puta je progovorio. U pismu na 11 stranica odbacuje optužbe talijanskog autora da je prikrivao pedofilske zločine
Vidi originalni članak

Kada spominjete da su svećenici moralno zlostavljali malodobnike, mogu samo, kao što znate, primiti to s dubokom konsternacijom - napisao je Papa.

Osvrnuo se time na navode talijanskog matematičara i deklariranog ateiste Piergorgija Odifreddija koji je napisao knjigu pod naslovom “Dragi Papa, pišem ti”, o teškoćama s kojima se suočavala Rimokatolička crkva prije Benediktova odreknuća. Papa se potrudio opširno iznijeti svoje mišljenje na čak 11 stranica pisma koje je objavio dnevnik La Repubblica. To je ujedno prvi komentar bivšeg pape otkako se u veljači odrekao službe i postao papa emeritus ili papa u miru. Izvatci iz Benediktova pisma list je objavio uz njegovu privolu. Vjeruje se da je time papa prvi put u prvome licu govorio o optužbama za prikrivanje spolnog zlostavljanja u redovima crkve. Na to su ga vjerojatno potakle brojne optužbe.

Odifreddi nije jedini koji se obrušio na njega u zadnje vrijeme. Javile su se i skupine za zaštitu žrtava spolnog zlostavljanja. Optužili su ga da nije učinio dovoljno da okonča zlostavljanje dok je bio papa i ranije kada je kao kardinal Ratzinger bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Skupine za obranu žrtava žele da za zataškavanje odgovaraju biskupi koji su prikrivali zlostavljače sustavno ih seleći iz župe u župu umjesto da ih otpuste iz službe i predaju civilnim vlastima na suđenje.

Velika kriza Katoličke crkve izbila je 2002. godine u Bostonu. Za pedofiliju je tada optuženo 2000 svećenika. Razotkrili su je američki novinari. Crkva je žrtvama pedofilije nakon toga isplatila novac.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • someral 26.09.2013.

    ko ce ti sam povjerovati?

  • Sonador 25.09.2013.

    Ma niiiiijeee... Samo niti jednog zločinca nije izručio državnoj vlasti i niti jednog nije kaznio. Ma trebao bi sjediti na optuženičkoj klupi zajedno sa svima onima koje "nije" skrivao, možda bi se tad sjetio 8. zapovijedi. -.-

  • MLADEN_5 25.09.2013.

    LAZI LAZI pa ces ima crven ili dugi nos.Pogledaj se u ogledalo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare