To je to što me zanima!

'Na razlike moramo gledati kao mogućnosti, glasnik sam mira'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Govoreći na Svetoj misi Sveti Otac širio je poruke mira. Moramo nastaviti graditi mostove kako bismo osigurali civiliziranu komunikaciju, poručio je papa Franjo
Vidi originalni članak

Kao što je i planirano papa Franjo u Sarajevo je sletio u devet sati u subotu. U zračnoj luci su ga dočekali Dragan Čović , kardinal Vinko Puljić i nuncij Luigi Pezzuto , te stotinjak mladih u narodnim nošnjama. Papa ih je sve pozdravio i rukovao se s njima, a s nekima je i popričao.

Skromni Papa od zračne luke do predsjedništva BiH vozio se u Fordu Focusu i putem je mahao građanima koji su ga pozdravljali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dočekao je papu ispred zgrade predsjedništva, a u svom obraćanju mu je poručio kako je 'vrijeme nerazumijevanja, netolerancije zauvijek je iza nas, naučili smo lekciju iz prošlosti i slijedi novo vrijeme - vrijeme razuma, povjerenja i suradnje'. Papa mu je zahvalio na dobrodošlici.

- Ovaj grad se s pravom naziva Jeruzalemom Europe, on je raskrižje civilizacija i vjera i zato moramo nastaviti graditi mostove kako bismo osigurali civiliziranu komunikaciju. Moramo vrednovati ono što nas ujedinjuje, a na razlike gledati kao mogućnosti. Teške rane nedavne prošlosti na taj se način mogu zaliječiti te se lakše suočiti sa svakodnevnim problemima. Ovdje sam kao hodočasnik i glasnik mira - rekao je papa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uz predstavnike predsjedništva papa je nakon sastanka iz kaveza pustio bijele golubice, simbole mira, uz riječi 'mir vama' što je ujedno i geslo njegovog posjeta.

Do stadiona na Koševu Sveti Otac vozio se papamobilom i usput također pozdravljao građane, te se i zaustavio kako bi blagoslovio i poljubio bebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Papa Franjo vodio je misu pred otprilike 70.000 ljudi koji su ga dočekali i ispratili istim riječima skandirajući 'papa mi te volimo'.

U svom govoru za vrijeme mise papa je širio poruke mira.

- Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga. Tako i u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata, koji se vodi "u dijelovima" te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima. Postoje oni koji namjerno izazivaju ratnu klimu i smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Rat podrazumijeva razrušene kuće, napuštanje domova, tolike razorene živote, a vi to jako dobro znate jer ste svi to doživjeli. Kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol. Danas se iz ovoga grada uzdiže vapaj: Nikada više rata - poručio je papa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nakon mise papa Franjo je otišao na ručak s biskupima Bosne i Hercegovine u Apostolsku nuncijaturu, zatim će se u 16.20 susresti sa svećenicima, redovnicima i bogoslovima u katedrali, a nakon toga slijedi Ekumenski susret u Franjevačkom međureligijskom centru u 17.30 te će od 18.30 provoditi vrijeme s mladima u  nadbiskupijskom centru za mlade Ivan Pavao II. Sveti Otac bi prema Rimu trebao krenuti u 19.45 sati.

Idi na 24sata

Komentari 392

  • 07.06.2015.

    Kada se pitam da li postoji čovjek koji je savršen, pomislim na Papu Franju. Čak me dovodi u iskušenje da opet krenem u crkvu.

  • Pekmez12 07.06.2015.

    Jedan od rijetko dobrih ljudi

  • depravedscum 07.06.2015.

    Jako dobar covjek, vidi mu se u ocima postenje, iskrenost... Neka pozivi on nama sto dulje pa ce i Crkva s njime prema naprijed...

Komentiraj...
Vidi sve komentare