To je to što me zanima!

Papa: 'Kult ličnosti nepotreban je u doba zrele demokracije'

Ne imenujući nijednu zemlju ili incident u svome obraćanju diplomatima, Papa je govorio o događajima u prošloj godini "u zemljama duge demokratske tradicije"
Vidi originalni članak

Zrele demokracije moraju se oduprijeti želji za veličanjem pojedinih političkih ličnosti i pobrinuti se da vladavina prava nadjača pojedinačne interese, rekao je papa Franjo u ponedjeljak. 

Ne imenujući nijednu zemlju ili incident u svome obraćanju diplomatima, Papa je govorio o događajima u prošloj godini "u zemljama duge demokratske tradicije".

APEL SVETOG OCA Papa Franjo je pozvao vojne čelnike Mjanmara da oslobode političke zatvorenike u zemlji

"Razvoj demokratske svijesti zahtijeva nadilaženje pojedinačnih ličnosti i prevlast vladavine prava", rekao je papa Franjo pri čemu nije imenovao nijednog političara.

"Doista, zakon je neophodan preduvjet za svaku vlast i mora biti zajamčeno da će ga provoditi odgovorna upravna tijela, bez obzira na dominantne političke interese", rekao je Papa. 

SIMBOL OSNAŽIVANJA ŽENA Papa Franjo imenovao je ženu za podtajnicu Biskupske sinode

U proteklim godinama rasla je popularnost populističkih političara u Sjedinjenim Državama,  Latinskoj Americi i nekim europskim zemljama. 

Demokracija zahtijeva traganje za "inkluzivnim, miroljubivim, konstruktivnim i obazrivim dijalogom među svim stranama civilnog društva u svakom gradu i svakoj naciji", rekao je Papa.

Te poruke Papa je izrekao na godišnjem sastanku s diplomatima u Vatikanu, koji ima diplomatske odnose s više od 180 zemalja. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 1/6 U SRCU 08.02.2021.

    Papa,reci to Plenkoviću...

  • sljastrava 08.02.2021.

    Ja tu demokraciju nigdje ne vidim.Šta je to?🤣

  • battaglin 08.02.2021.

    ajde stari zatvori taj prozor

Komentiraj...
Vidi sve komentare