News

Komentari 18

Papa: 'Kult ličnosti nepotreban je u doba zrele demokracije'

Papa: 'Kult ličnosti nepotreban je u doba zrele demokracije'

Ne imenujući nijednu zemlju ili incident u svome obraćanju diplomatima, Papa je govorio o događajima u prošloj godini "u zemljama duge demokratske tradicije"

Zrele demokracije moraju se oduprijeti želji za veličanjem pojedinih političkih ličnosti i pobrinuti se da vladavina prava nadjača pojedinačne interese, rekao je papa Franjo u ponedjeljak. 

Ne imenujući nijednu zemlju ili incident u svome obraćanju diplomatima, Papa je govorio o događajima u prošloj godini "u zemljama duge demokratske tradicije".

"Razvoj demokratske svijesti zahtijeva nadilaženje pojedinačnih ličnosti i prevlast vladavine prava", rekao je papa Franjo pri čemu nije imenovao nijednog političara.

"Doista, zakon je neophodan preduvjet za svaku vlast i mora biti zajamčeno da će ga provoditi odgovorna upravna tijela, bez obzira na dominantne političke interese", rekao je Papa. 

U proteklim godinama rasla je popularnost populističkih političara u Sjedinjenim Državama,  Latinskoj Americi i nekim europskim zemljama. 

Demokracija zahtijeva traganje za "inkluzivnim, miroljubivim, konstruktivnim i obazrivim dijalogom među svim stranama civilnog društva u svakom gradu i svakoj naciji", rekao je Papa.

Te poruke Papa je izrekao na godišnjem sastanku s diplomatima u Vatikanu, koji ima diplomatske odnose s više od 180 zemalja.