To je to što me zanima!

Papa u audijenciju primio Macrona, razgovor posvetili uglavnom ratu u Ukrajini

Šef francuske države, koji je boravio u Vatikanu u pratnji supruge, razgovarao je s Papom na audijenciji koja je trajala gotovo sat vremena
Vidi originalni članak

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona primio je u ponedjeljak papa Franjo u Vatikanu, treći put otkako je postao predsjednik, a razgovor je uglavnom bio posvećen ratu u Ukrajini.

Šef francuske države, koji je boravio u Vatikanu u pratnji supruge, razgovarao je s Papom na audijenciji koja je trajala gotovo sat vremena.

NAGOMILALE SE NESUGLASICE? Odgođena zajednička sjednica francuske i njemačke vlade: 'Još nismo postigli zajednički stav'

Prema Elizejskoj palači, razgovor je bio usmjeren na međunarodnu situaciju, a posebno na Ukrajinu. Francuski je predsjednik govorio o potrebi za "vjerskim dijalogom" i o "ulozi" koju Katolička crkva može odigrati.

- Posebna je pažnja također dana regiji Kavkaza, Bliskom istoku i Africi- stoji u priopćenju Vatikana.

Ovo je treća audijencija kod Pape za Emmanuela Macrona, nakon onih u lipnju 2018. i studenom 2021.

Predsjednik Macron od nedjelje boravi u Rimu, gdje je održao govor na otvaranju međureligijskog mirovnog samita u organizaciji talijanske katoličke zajednice Sant'Egidio. U ponedjeljak se sastao i s predsjednikom Sergiom Mattarellom.

IZ MINUTE U MINUTU VIDEO Uzvanici samita idu na svečanu večeru, dočekali su ih Jandroković i Stefančuk

Macron je u nedjelju na konferenciji naglasio kako vjeruje da postoji mogućnost za mir u Ukrajini, ali da do njega može doći samo kada to Ukrajinci "odluče" i prema "uvjetima" Kijeva.

- Postoji vjerojatnost za mir, u nekom trenutku će se pojaviti- rekao je Macron na konferenciji u Rimu.

- I u određenom trenutku, s obzirom na to kako se stvari razvijaju, i kada ukrajinski narod i njegove vođe odluče o uvjetima, mirovni sporazum može biti postignut s drugom stranom- dodao je Macron.

OSUDILA AGRESIJU NA UKRAJINU Pelosi uoči dolaska na skup u Zagrebu: 'Hrvatska je ključni saveznik i regionalni lider'

Papa Franjo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače ne prestaje osuđivati ​​sukob, pokušavajući pritom održati diplomatski dijalog s Moskvom i Ruskom pravoslavnom crkvom.

Francuski predsjednik također se u nedjelju navečer sastao s novom talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, postavši tako prvi strani čelnik koji se susreo sa šeficom postfašističke stranke Braća Italije, pobjednicom rujanskih izbora u Italiji.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare