To je to što me zanima!

Patrijarh Irinej: Događaji u Hrvatskoj nimalo me ne raduju

Poglavar srbijanske crkve rekao je u intervjuu TV Hramu i kako mu natpisi i slavljenje osuđenih osoba u Hrvatskoj stvaraju dojam da se, kako je rekao, ponavlja ono što je nekada bilo nazočno.
Vidi originalni članak

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je kako ga ono što se danas događa u Hrvatskoj nimalo ne raduje, jer ima dojam kako pobijeđena ideologija ponovo nalazi utočište i tlo na tim prostorima.

Poglavar srbijanske crkve rekao je u intervjuu TV Hramu, kojeg prenosi Tanjug i kako mu natpisi i slavljenje osuđenih osoba u Hrvatskoj stvaraju dojam da se, kako je rekao, ponavlja ono što je nekada bilo nazočno.

Ustvrdio je kako je papa Franjo čovjek koji je sagledao vrijeme, prirodu i misiju crkve u svijetu te "da je svjestan događaja iz prošlosti koje je činila Rimokatolička crkva na štetu cijeloga kršćanstva".

"On to uviđa i želi to stanje popraviti", rekao je Irinej.

Ocijenio je i kako mu odnos s Rimom kvare susjedi događajima koje, kako je rekao, dobro pamtimo i koji predstavljaju tragediju naših naroda.

Naglasio je kako se te nemile pojave i danas događaju te da one ne služe zbližavanju nego stoje kao prepreka.

Ustvrdio je kako to uviđa i papa Franjo pa je zato, kako je istaknuo, i formirao svoju Komisiju da se vidi uloga Alojzija Stepinca.

"Mi preko naše Komisije pružamo povijesne činjenice koje su nepobitne, a njihovo je koliko će to uvažiti", rekao je Irinej ocjenivši kako je položaj Srba vrlo težak.

Ustvrdio je kako se i Kosovo pokušava otrgnuti od Srbije te upitao što je Srbija bez Kosova?

Idi na 24sata

Komentari 225

  • Power_charger 09.01.2017.

    Vidim ovaj popuje u pravom bozicnom duhu, sto li tek prica kad Bozic prode... Uvazeni Irineju, sto kazete i kako vam se svida sto su u vrhu vlasti u Srbiji (predsjednik i premijer) osobe koje su otvoreno pozivali, zagovarali i poticali na rat, smrt i razaranje, i to jos "donedavno" (prva polovica 2000-ih) bili clanovi stranke koja je ekstermnija i od Miloseviceve politike, a evo sada pate od amnezije i pozivaju na mir. Svida li vam se takvo stanje u maticnoj zemlji i sto cete poduzeti u vezi toga? Dakako ne nadam se odgovoru odmah, Bozic je, zar ne? To je vrijeme kada bismo trebali ostaviti podjele i mrznju makar nakratko i potpuno se posvetiti najvecem blagdanu Krscana. Ili ipak ne? Vidim koliko malo vam Bozic znaci...

  • nokia010 08.01.2017.

    Dodizu se fasisticke teble u Jasenovcu, pavelicu se odrzala misa, pokusava se da ozivi Pravoslavna crkva iz doba NDH i jos puno toga. Srbima koji zive kod vas je sve ovo poznato i nadam se da se paze!

  • uzi_2 08.01.2017.

    Ukinuti SPC. Dozvolit otvaranje HPC sretno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare