To je to što me zanima!

Patrijarh: Papin posjet Srbiji bi bio koristan, ali nije još vrijeme

Mnogi u našim nevoljama vide nazočnost Rimokatoličke crkve, rekao je patrijarh Irinej. Pojasnio je neke od razloga zbog kojih Papa u ovom trenutku nije dobrodošao
Vidi originalni članak

Patrijarh Irinej je Tanjugu izjavio kako misli da bi posjet pape Benedikta XVI. Srbiji i nazočnost na proslavi 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu sljedeće godine "bio koristan i ne bi nam ništa smetao"

- Papa treba doći u Srbiju, to je moje osobno mišljenje. Iako ima razloga za odlaganje njegova posjeta, bilo bi dobro da dođe do susreta i dijaloga dvije crkve. Ja vjerujem da će jednog dana do toga i doći - rekao je patrijarh Irinej dodajući kako "postoje i druga mišljenja i Sabor SPC je odlučio na proslavu pozvati prijestolnice pravoslavnih crkava, a i druge crkve, pa i katoličku, da pošalju svoje predstavnike na najvišoj razini".

Patrijarh je pojasnio neke od razloga zbog kojih Papa u ovom trenutku nije dobrodošao u Srbiju podsjećajući na Drugi svjetski rat i "nedavne ratove koji su stvorili jedno veliko neraspoloženje prema našoj braći sa zapada".

- Mnogi u tim događajima i našim nevoljama vide nazočnost Rimokatoličke crkve, tako da je možda svrsishodnije da taj poziv ne bude upućen ovom prilikom, a kako će to biti ubuduće vidjet ćemo - rekao je patrijarh Irinej.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • ops 01.01.2013.

    Ajde sta se palite. Pozvao bi ovaj srbski Patrijarh (Ekumenista) Papu odavno u Srbiju da mu se Srbi poklone bez brige. Medjutim i jedan i drugi se klanjaju necastivom a to narod u Srbiji zna. A opet i jedan i drugi vole svoj materijalni zivot pa nisu ludi da ostanu bez njega usred Srbije. Jednostavno nemojte se paliti. Srbi znaju veoma dobro to da ako bi Papa dosao u Srbiju to bi znacilo raspad Srbije(ako ta Srbija kao nezavisna drzava uopste i postoji). Prijatno.

  • user_21162 01.01.2013.

    Jel' Patrijarh tempiranaq bomba?

  • svjedok za istinu 31.12.2012.

    Crkva tvrdi da je iz jednog slučaja iz 1985. godine u Louisiani, gdje se radilo o nepopravljivom svećeniku koji je napastovao najmanje 35 dječaka, naučila dosljedno postupati kad se pojavi takav problem. Ali, tromjesečno istraživanje Mercury Newsa je pokazalo da je crkva u više od 25 biskupija u cijeloj zemlji propustila obavijestiti vlasti, da je premjestila svećenike u druge župe, da je prešla preko žalbe roditelja i da se nije obazirala na moguću štetu po djecu... Plaćeni su već milijuni dolara za naknadu štete žrtvama i njihovim obiteljima, a prema crkvenom izvještaju iz 1986. godine procjenjuje se da bi se novčana obaveza crkve tokom slijedećeg desetljeća mogla popeti na milijardu dolara.“ Taj ”nepopravljivi svećenik“ koji je bio spomenut u Mercury Newsu je Gilbert Gauthe. U njegovom slučaju ”plaćeno je žrtvama 12 milijuna dolara“. Njegove homoseksualne aktivnosti bile su već godinama poznate, no ’biskupija je rješavala taj problem tako što ga je najmanje tri puta premještala iz jedne župe u drugu‘. U jednom slučaju ”roditelji su izjavili da je Gauthe zloupotrijebio njihovog sedmogodišnjeg sina već prvog dana kad je postao ministrant, a zatim ga je godinu dana zloupotrebljavao, sve dok svećenik nije bio premješten“. Izvještaj se pozabavio i sa ”štetom po djecu“. Ponekad je šteta nepopravljiva. Jedan dvanaestogodišnjak oduzeo si je život i ostavio poruku da za njega ”više ne vrijedi živjeti“ nakon što je ”brat franjevac napravio od njega praktički seksualnog roba“. Jedan drugi omladinac kojeg je napastovao svećenik objesio se nakon što je rekao svom bratu: ”Idi ocu S. i kaži mu da mu opraštam.“

Komentiraj...
Vidi sve komentare