To je to što me zanima!

Pazi, slijeće virus!: Od ebole nas dijeli tek jedna zračna luka

Nijemci su izračunali vjerojatnost da ebola dođe do Zagreba. Vjerojatnost da će oboljeli sletjeti u Zagreb tri je puta veća od one da sleti na njujoršku La Guardiju
Vidi originalni članak

Naša je zemlja udaljena gotovo 5000 kilometara od epicentra najgore epidemije ebole u povijesti. A samo jedno presjedanje iz aviona u avion dijeli tri najveća hrvatska aerodroma od glavnih gradova Gvineje i Sierra Leonea u zapadnoj Africi. 

Mala vjerojatnost, ali ipak se može iskazati brojem

Vjerojatnost da će osoba zaražena ebolom doći do aerodroma Pleso u Zagrebu u ovom stadiju epidemije iznosi 0,0306 posto, što objektivno nije mnogo. Ipak, samo je tri puta veća vjerojatnost da će zaraženi putnik iz Conakryja avionom doći do Marakeša u Maroku, a upravo to se dogodilo s Liberijcem koji je u Maroku umro od ebole početkom kolovoza.

Riječ je o najnovijem istraživanju vjerojatnosti širenja ebole preko aerodroma povezanih međunarodnim letovima diljem svijeta. Istraživanje su proveli teorijski fizičar Dirk Brockmann s Universität Humboldt u Berlinu i njegov kolega Dirk Helbing sa sveučilišta ETH Zürich. Oni su u suradnji s Humboldtom i Institutom Robert Koch izradili mrežu od 1227 najvećih aerodroma u svijetu, usporedili njihovu međusobnu povezanost, broj putnika, učestalost letova i aktualno stanje s epidemijom ebole. 

Koristeći Brockmannovo iskustvo sa sličnim proračunima tijekom ranijih pandemija SARS-a i ptičje gripe, dobili su rezultate za svaki iole važniji aerodrom u svijetu. Za razliku od aerodroma u Ćilipima i na Resniku, Pleso se pokazao kao srednje ugrožen u svjetskom zračnom prometu, ako bi se ebola tim putem probila iz Cronakryja. S 3626 putnika koji njime u prosjeku prođu na dan, Pleso je tek 380. po veličini u svijetu. 

>>> Pročitajte više u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 31

  • fijuman 11.09.2014.

    farmaceutski lobiji i njihove produžene ruke nas muljaju i muvaju sa ebolom kao i sa svinjskom gripom kada su nam pod patronatom ministra i vlade govorili da je tamilflu bogomdani lijek i da ništa nemože proći pored njega pa se pokazalo da su izmišljene bajke o njemu a ne da liječi.

  • gilera511 09.09.2014.

    aha, onda dobro...

  • Sunce malo_1 07.09.2014.

    Divno! Još nas nek' to pohodi i situacija u državi će biti još bolja, a o ljudskim žrtvama ni ne želim razmišljati... sačuvaj Bože!

Komentiraj...
Vidi sve komentare