To je to što me zanima!

Pedeset nijansi Tuđmana: Koji Franjo se vama najviše sviđa?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Glavni grad dobit će, kako je rekao Milan Bandić, najvećeg i najljepšeg Tuđmana. Visok je 4,2 metra i nema sumnje da je najviši. Polemike se vode o tome je li najljepši
Vidi originalni članak

Po cijeloj Hrvatskoj nalazi se oko 80 spomenika i poprsja Franji Tuđmanu. Za prvog predsjednika napokon se našlo mjesta i u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Glavni grad dobit će, kako je rekao Milan Bandić, najvećeg i najljepšeg Tuđmana. Visok je 4,2 metra i nema sumnje da je najviši. Polemike se vode o tome je li najljepši. Kao i za ostale spomenike Tuđmanu u Hrvatskoj, i o ovom zagrebačkome mišljenja su podijeljena.

KIPAR ZAVRŠIO POSAO Tuđmanov spomenik od četiri metra stiže u središte Zagreba

Dok jedni tvrde kako izgleda kao da su ga napravila djeca od plastelina ili uočavaju da kip uopće ne sliči Franji, dio javnosti smatra da izgleda upravo onako kako treba. Prije zagrebačkog mnogo se raspravljalo i o splitskom te o kninskom Tuđmanu.

Ipak, najviše pozornosti izazvao je kip u Pridragi. To mjesto u zadarskom zaleđu krasi Franjo visok četiri metra. Izradio ga je samouki kipar Ivan Malenica. Njegova vizija prvog predsjednika prikazuje kao hipstera koji nosi pomodne naočale debelih okvira. Za kninskog Tuđmana mnogi kažu da izgleda pomalo šlampavo, distancirano i cinično, ali kao takav se svidio tadašnjoj gradonačelnici Josipi Rimac.

Splićanima njihov izgleda zamišljen, a što je umjetnik htio poručiti mračnim Tuđmanom u Makarskoj, teško je dokučiti. Treba izdvojiti i hiperrealističnog Franju u Pločama, kao i zamišljenog u Pakoštanima.

Idi na 24sata

Komentari 316

  • Red_army 26.11.2018.

    Franz Tugman...

  • PRAVILO BROJ 8 26.11.2018.

    moze biti i 101,kaj ima veze

  • Hiroo_Onoda 26.11.2018.

    Komentari jasno pokazuju koliko se Hrvatima sviđa Tuđman (kako živ, tako i u obliku spomenika). Doista se čini da ga je radilo par klinaca na satu likovnog. Dakle ovaj kip predsjednika je vrhunac ružnoće i neće nikako biti ukras već ruglo Zagreba. . . . Ali tako je to kada o ljepoti odlučuju oni kojima je vrhunac otmjenosti betonski lav na svakom stupu dvorišnih vrata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare