Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
316 komentara

Pedeset nijansi Tuđmana: Koji Franjo se vama najviše sviđa?

Glavni grad dobit će, kako je rekao Milan Bandić, najvećeg i najljepšeg Tuđmana. Visok je 4,2 metra i nema sumnje da je najviši. Polemike se vode o tome je li najljepši

316 komentara

Po cijeloj Hrvatskoj nalazi se oko 80 spomenika i poprsja Franji Tuđmanu. Za prvog predsjednika napokon se našlo mjesta i u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Glavni grad dobit će, kako je rekao Milan Bandić, najvećeg i najljepšeg Tuđmana. Visok je 4,2 metra i nema sumnje da je najviši. Polemike se vode o tome je li najljepši. Kao i za ostale spomenike Tuđmanu u Hrvatskoj, i o ovom zagrebačkome mišljenja su podijeljena.

KIPAR ZAVRŠIO POSAO Tuđmanov spomenik od četiri metra stiže u središte Zagreba

Dok jedni tvrde kako izgleda kao da su ga napravila djeca od plastelina ili uočavaju da kip uopće ne sliči Franji, dio javnosti smatra da izgleda upravo onako kako treba. Prije zagrebačkog mnogo se raspravljalo i o splitskom te o kninskom Tuđmanu.

Ipak, najviše pozornosti izazvao je kip u Pridragi. To mjesto u zadarskom zaleđu krasi Franjo visok četiri metra. Izradio ga je samouki kipar Ivan Malenica. Njegova vizija prvog predsjednika prikazuje kao hipstera koji nosi pomodne naočale debelih okvira. Za kninskog Tuđmana mnogi kažu da izgleda pomalo šlampavo, distancirano i cinično, ali kao takav se svidio tadašnjoj gradonačelnici Josipi Rimac.

Splićanima njihov izgleda zamišljen, a što je umjetnik htio poručiti mračnim Tuđmanom u Makarskoj, teško je dokučiti. Treba izdvojiti i hiperrealističnog Franju u Pločama, kao i zamišljenog u Pakoštanima.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message