To je to što me zanima!

Pejčinović Burić: Briga za ljudska prava su prioritet Vlade

UN-ovo Vijeće za ljudska prava mjesto je konstruktivnog dijaloga i suradnje i referentna točka za sve zakinute, zlostavljane i obespravljene osobe svijeta, kazala je ministrica
Vidi originalni članak

Ljudska prava imaju temeljnu ulogu u izgradnji održivog mira, sigurnosti i razvoja, zaštiti okoliša i izgradnji uključivih i progresivnih društava, rekla je u ponedjeljak potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na 40. zasjedanju Vijeća  za ljudska prava u Ženevi.

Hrvatska šefica diplomacije u svom je obraćanju istaknula ključnu ulogu ljudskih prava u sustavu Ujedinjenih naroda, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

UN-ovo Vijeće za ljudska prava mjesto je konstruktivnog dijaloga i suradnje i referentna točka za sve zakinute, zlostavljane i obespravljene osobe svijeta, kazala je.

Zato je važno poduzimati velike napore kako bi se pronašle nove mogućnosti učinkovite zaštite i unaprjeđenja stanja ljudskih prava u svijetu, rekla je.

Vijeće u tome igra preventivnu ulogu i ima konstruktivan angažman, a rezultat je bilo usvajanje prve zajedničke rezolucije Europske unije i Organizacije islamske konferencije o situaciji ljudskih prava u Mjanmaru u rujnu 2018. godine, rekla je.

Ministrica je naglasila važnost odgovornosti i procesuiranja počinitelja kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovječnosti.

Izrazila je zabrinutost zbog flagrantnih, kontinuiranih teških kršenja ljudskih prava u kriznim žarištima u svijetu, u Sjevernoj Koreji, Venezueli, Jemenu, Siriji i Eritreji.

Za Hrvatsku je kazala da je zaštita i promocija ljudskih prava središnja obveza i prioritet vlade u Zagrebu, piše u priopćenju.

Etnička i kulturna raznolikost, međusobno uvažavanje i tolerancija, ključan su čimbenik koji pridonosi snažnom razvoju društava pri čemu hrvatska vlada izuzetno veliku pažnju pridaje zaštiti prava nacionalnih manjina, koja su zaštićena na najvišoj razini, Ustavom i Ustavnim zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Ministrica je u Ženevi održala bilateralni sastanak s visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet. Izrazile su zabrinutost zbog ugroženosti ljudskih prava u svijetu. Posebice su se osvrnule na aktivnosti Hrvatske kao potpredsjednice u Vijeću za ljudska prava UN-a.

MVEP dodaje da je ministrica održala bilateralne sastanke i s ministrima vanjskih poslova Andore Mariom Ubach Font, Islanda Gudlaugurom Thórom Thórdarsonom i Švicarske Ignaziom Cassisom te glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • John Doe Jr. 25.02.2019.

    jel to ona što je radila za srbiju pa sad hrvatsku ?

  • Mateo32 25.02.2019.

    O čemu ona to priča o pravima.... Gdje su ljudska prava za 350.000 mladih Hrvata koji nisu imali prava raditi jer nije bilo posla pa su napustili Hrvatsku ...... O čemu ona to lupeta....

  • 25.02.2019.

    Vidimo kak se trgate za nasa prava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare