To je to što me zanima!

Pekari najavljuju veće cijene: 'Kruh i peciva sigurno idu gore. Moramo, sve je poskupjelo'

Kina treba sve više pšenice pa raste njena cijena, a i suša je učinila svoje. Pekari kažu da im je sve poskupjelo pa će morati i oni - cijena kruha ide sigurno gore za desetak posto, poskupjet će i burek, pizza...
Vidi originalni članak

Poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda očekuje se već početkom rujna, doznajemo od vlasnika pekarnica. Uzrok tome je poskupljenje namirnica. Vlasnik pekare u Karlovcu nam je kazao da za sada još neće podizati cijene, ali nakon što potroši zalihe će na to biti prisiljen.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Zasad još nismo podizali cijene, no bojim se da ćemo morati. Ulje je sa 6,5 kuna poskupjelo na čak 12 do 13 kuna, brašno je poskupjelo za deset posto, kao i sve ostalo. Cijene ćemo nakon isteka zaliha morati povećati za oko deset posto, kazao nam je vlasnik pekarne u Karlovcu. I vlasnica pekarnice iz Ogulina također dodaje da će zbog stalnog poskupljenja namirnica, sirovina i električne energije morati korigirati cijene.

- Rast cijena je konstantan, od isporuke do isporuke. Sve je dosta poskupjelo - od masnoća, ulja, brašna, zatim artikli koje koristimo za lisnata tijesta, slastice, struja, sve. Morat ćemo korigirati cijene, ovisno o kojem je artiklu riječ. Računamo da će kruh poskupjeti od pet do deset posto, otkriva ogulinska pekarica.

Iz osječke pekarnice ‘Novi Rekord’ kažu nam kako su primorani podići cijenu kruha i drugih pekarskih proizvoda zbog povećanja cijene brašna, masti i ulja. Nikola Lumezi, direktor ove osječke pekarnice, kaže kako će cijene kod njih sigurno ići kunu do dvije gore.

- Bureku će sigurno cijena, sa sadašnjih deset kuna, rasti, do 12 kuna. I kruhu koji sad košta sedam kuna, siguran sam, cijena će ići gore, najavljuje Lumezi.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice objašnjava da je cijena pšenice cijelu godinu visoka zbog suše i potražnje iz Kine. Za dnevnik.hr je izjavila da ovakav porast od žetve pa do prije početka rujna ne pamte. Brašno će, kaže Barišić, zasad u veleprodaji biti oko tri kune, u maloprodaji 5,5 i šest, kruh je već poskupio.

Očekuje se, međutim, da će poskupjeti još oko deset posto.

Sve o inflaciji čitajte u specijalu na 24sata u 20 sati.

 

Idi na 24sata

Komentari 253

  • faraon1 23.08.2021.

    Sta nas Slobo nije poravna sa zemljon kad je ima priliku a ima je i s cime!prokleta lopovska drzava,nedaj boze da dode do gradanskog rata prvo cu pokucat vrata ovoj gubi iz hdza

  • Don Giovanni 22.08.2021.

    Nabijem vas, ovo krpaju gubitke, teba popunit proracun, jasno, sta ne uvedu porez na prazne stanove i neizgradjena gradjevinska zemljista, nego nista, sirotinjo crkni. Socijalna pravda? U Hrvatskoj? Toga nema. Hrvatsko srce? Toga nema.

  • laky03348 22.08.2021.

    sve je višestruko poskupjeli,a male mirovine otišle 40 kuna gore,plače nikakve,a naši političari se i dalje prave glupima i misle da narod dobro živi,,ali ok,narod šuti,pa je valjda narodu dobro.

Komentiraj...
Vidi sve komentare