News

Komentari 253

Pekari najavljuju veće cijene: 'Kruh i peciva sigurno idu gore. Moramo, sve je poskupjelo'

Pekari najavljuju veće cijene: 'Kruh i peciva sigurno idu gore. Moramo, sve je poskupjelo'

Kina treba sve više pšenice pa raste njena cijena, a i suša je učinila svoje. Pekari kažu da im je sve poskupjelo pa će morati i oni - cijena kruha ide sigurno gore za desetak posto, poskupjet će i burek, pizza...

Poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda očekuje se već početkom rujna, doznajemo od vlasnika pekarnica. Uzrok tome je poskupljenje namirnica. Vlasnik pekare u Karlovcu nam je kazao da za sada još neće podizati cijene, ali nakon što potroši zalihe će na to biti prisiljen.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

- Zasad još nismo podizali cijene, no bojim se da ćemo morati. Ulje je sa 6,5 kuna poskupjelo na čak 12 do 13 kuna, brašno je poskupjelo za deset posto, kao i sve ostalo. Cijene ćemo nakon isteka zaliha morati povećati za oko deset posto, kazao nam je vlasnik pekarne u Karlovcu. I vlasnica pekarnice iz Ogulina također dodaje da će zbog stalnog poskupljenja namirnica, sirovina i električne energije morati korigirati cijene.

- Rast cijena je konstantan, od isporuke do isporuke. Sve je dosta poskupjelo - od masnoća, ulja, brašna, zatim artikli koje koristimo za lisnata tijesta, slastice, struja, sve. Morat ćemo korigirati cijene, ovisno o kojem je artiklu riječ. Računamo da će kruh poskupjeti od pet do deset posto, otkriva ogulinska pekarica.

Iz osječke pekarnice ‘Novi Rekord’ kažu nam kako su primorani podići cijenu kruha i drugih pekarskih proizvoda zbog povećanja cijene brašna, masti i ulja. Nikola Lumezi, direktor ove osječke pekarnice, kaže kako će cijene kod njih sigurno ići kunu do dvije gore.

- Bureku će sigurno cijena, sa sadašnjih deset kuna, rasti, do 12 kuna. I kruhu koji sad košta sedam kuna, siguran sam, cijena će ići gore, najavljuje Lumezi.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice objašnjava da je cijena pšenice cijelu godinu visoka zbog suše i potražnje iz Kine. Za dnevnik.hr je izjavila da ovakav porast od žetve pa do prije početka rujna ne pamte. Brašno će, kaže Barišić, zasad u veleprodaji biti oko tri kune, u maloprodaji 5,5 i šest, kruh je već poskupio.

Očekuje se, međutim, da će poskupjeti još oko deset posto.

Sve o inflaciji čitajte u specijalu na 24sata u 20 sati.

 

Najčitaniji članci