To je to što me zanima!

Penjali se na vrh katedrale da bi postavili gromobrane

Na toranj zagrebačke katedrale visok 108 metara popeo se Stjepko Vrsalović. S kolegom Robertom Dadom postavljao je nove gromobrane na vrhu
Vidi originalni članak

Posljednja tri dana postavljali smo gromobrane na katedrali. Penjali smo se uz pomoć užadi i omča jer se do križa na vrhu tornja ne može doći drukčije, rekao je Stjepko Vrsalović (47), koji je s kolegom Robertom Dadom (47) postavljao nove gromobrane na tornju zagrebačke katedrale. Obojica su zaposleni u tvrtki Vertiko i već desetak godina s drugim radnicima obnavljaju zagrebačku prvostolnicu. Postavljali su skele i metalne konstrukcije te mijenjali satove.
- Ne bojim se ničeg. To je moj posao i već sam navikao da sam često u zraku. Ali treba paziti na sebe i na one koji su ispod - rekao je Vrslaović te dodao kako su sav materijal i alat potreban za postavljanje gromobrana morali donijeti ručno, penjući se na toranj. Drugog načina, kako nam je objasnio, nije bilo.
- Toranj je visok 108 metara, do 70. metra može se doći liftom, ali posljednjih 40 metara se penjemo - rekao je Vrsalović, kojem toranj zagrebačke katedrale nije najviša građevina na kojoj je radio. Popeo se, kako je rekao, na dimnjak u Plominu, visok 340 metara. Mijo Gabrić, prebendar i rukovoditelj obnove katedrale, rekao je kako su trebali zamijeniti stare gromobrane novima.

KATEDRALA SE STALNO MORA OBNAVLJATI

Sagrađena je od porozna kamena, podložna utjecaju atmosferskih promjena, pa se često mora obnavljati. vanjska obnova počela je ‘90-ih godina 20. stoljeća.

KATEDRALA U BROJKAMA
108 metara - visna je tornjeva
5000 ljudi - može stati u zagrebačku prvostolnicu
1906. godine - arhitekt Herman Bolle dao joj je današnji izgled

Idi na 24sata

Komentari 11

  • stari mudrac 23.04.2010.

    građena je nakon potresa1880.god. i napravljena za 10 godina. a sad ju restauriraju već 20 godina( prve skele bile su vlasništvo SOURa ŽELJEZARA SISAK. za toliko para i vremena potrošena na struganje patine, mogli su sazidati novu katedralu,

  • SPRIMO68 23.04.2010.

    Čuj, oni se popeli........ Pa vjerojatno je neko prije njih napravio te tornjeve.

  • vanbračna kći 23.04.2010.

    I ja se pitam kaj će im gromobrani kad imaju Svevišnjeg!? :-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare