To je to što me zanima!

Peratović: Terete me za već objavljene dokumente

Iz Županijskoga državnog odvjetništva nisu željeli ništa reći o razlozima Peratovićeva uhićenja, odnosno koju je to tajnu i kako navodno odao
Vidi originalni članak

Peratović je rekao da ga se tereti za odavanje državne i vojne tajne te prenošenje tajne u javnost. Jedan od spornih dokumenata koje je objavio na svom blogu već je prije priložio saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kao dokaz da ga je POA obrađivala u slučaju Gotovina kad je skupina novinara bila "osuđena" da neprijateljski radi protiv Hrvatske.
- Ostala dva dokumenta već su bila objavljivana u Nacionalu i Hrvatskom slovu - rekao je Peratović, dodavši da je u njima riječ o devet spornih točaka koje je predložila britanska (tajna) služba te o sastanku britanskih obavještajaca s bivšim ravnateljem policije Rankom Ostojićem. Peratović je kazao da je policija, koja je jučer ujutro došla pretražiti njegov stan, nakon čega je priveden i uhićen, tražila dokument POA-e s oznakom državne tajne. Uz taj dokument, kazao je, oduzeli su mu još nekoliko tisuća dokumenata, stotinjak CD-ova, dva laptopa, kameru, memorijske stikove, stolno računalo i fotoaparat.
- Pitali su me za izvore (dokumenata) - novinari ne otkrivaju izvore - rekao je Peratović dodavši da ih je većina bila svjesna da je on pod nadzorom.
Na pitanje je li njegovo uhićenje osveta predsjednika Stjepana Mesića i ravnatelja POA-e Tomislava Karamarka, kazao je da je objavljivao informacije i analize do kojih je dolazio dugi niz godina o manipulacijama tajnih službi i da su na udaru bili Karamarko, Mesić i Sanader.
- Vidjet ćemo tko se osjetio pogođenim i kako će se završiti ovaj postupak - rekao je Peratović dodavši da će nastaviti raditi na svom blogu kad se završi postupak.
Novinara Željka Peratovića pustili su u četvrtak poslijepodne iz policije koja ga je u srijedu navečer uhitila zbog sumnje da je počinio kazneno djelo odavanja državne tajne. Kriminalistička obrada protiv bivšeg novinara Globusa i Vjesnika provedena je u suradnji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom u kojemu danas nisu željeli ništa reći o razlozima Peratovićeva uhićenja, odnosno koju je to tajnu i na kakav način navodno odao. Protiv njega će biti podnesena kaznena prijava, objavila je zagrebačka policija iz koje najavljuju nastavak potrage za nepoznatim osobama u državnim tijelima koje su Peratoviću dostavile tajne dokumente. U policiji sumnjaju da je riječ o službenim i odgovornim osobama u državnim tijelima, čiji dokumenti su s različitim stupnjevima tajnosti objavljeni u javnosti i pronađeni kod Peratovića. Austrijski ured "Reportera bez granica" (RSF) sa sjedištem u Beču objavio je u četvrtak da je Peratović uhićen, a citiraju njegovu suprugu koja je rekla kako je novinar upozorio čitatelje svoga bloga na emisiju javne televizije najavljene za četvrtak navečer, koja će donijeti otkrića o autentičnim događajima do kojih je došlo u Gospiću tijekom rata u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • gardy 19.10.2007.

    podrška policiji i sudu,nije novinar ništa bolji od bilo koga,za odavanje državnih tajni nije aboliran ni predsjednik ni premijer,a zašto bi bio neki novinarćič.jest da su udbaši odmah skoćili na noge,ali to više ne prolazi.

  • baltazar71 19.10.2007.

    Podrška gospodinu Peratoviću. \"Živjela Hrvatska i njena sloboda medija!\"

  • gardy 19.10.2007.

    dobro zboriš!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare