To je to što me zanima!

Peveci u 20 godina stvorili carstvo i završili na rubu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Krajem 2009. tvrtka Pevec dobila je stečajnog upravitelja. Početkom ove godine ponovno se otvorilo nekoliko Pevecovih centara u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Bjelovarski poduzetnik Zdravko Pevec (54) je sa suprugom Višnjom (47) otvorio 1990. godine servis i trgovinu poljoprivredne mehanizacije u garaži svoje kuće. Posao im je krenuo te je 1992. godine u centru Bjelovara kupio prostor u kojem je otvorio trgovinu kosilica, motika i lopata. Godine 1994. kupuju dio nekadašnjeg skladišta tvrtke Univerzal i otvaraju prvi prodajni centar. No, nije im sve tada išlo glatko. Vrlo brzo nakon otvaranja u robnoj kući je izbio požar, a vatra je progutala čitav objekt prepun robe. Kasnije su govorili kako je to bio samo dodatni vjetar u leđa jer su ubrzo u gradu izgradili barem trostruko veći prodajni centar. Postupno su supružnici Pevec izgradili najveći trgovački lanac u Hrvatskoj za prodaju građevinskog materijala i alata, a asortiman su proširili i na bijelu tehniku, audio i video opremu, školski pribor, igračke... Pevec je kupio hotel u Đurđevcu 2004., a  potom je podigao hipotekarni kredit kako bi ga obnovio. U njega je navodno uložio više od 40 milijuna kuna. U svoju rodnu kuću u Donjim Mostima te kuću u Bjelovaru uložio je bogatstvo. Kuća u Bjelovaru je golema vila, a navodno je i rodnu kuću iznutra uredio u mramoru. Godine 2007. su imali ukupno 14 centara na 450.000 kvadrata i zapošljavali su 600 radnika u Zagrebu, Sesvetama, Bjelovaru, Kutini, Koprivnici, Varaždinu, Zadru, Splitu, Osijeku i Imotskom. Proširio se i izvan granica Hrvatske te je otvorio centre u Beogradu i Banja Luci. Carstvo se počelo raspadati 2009. godine zbog dugova. Prodajni centri počeli su se zatvarati, a radnici mjesecima nisu dobivali plaće. Krajem 2009. tvrtka Pevec dobila je stečajnog upravitelja. Početkom ove godine ponovno se otvorilo nekoliko Pevecovih centara u Hrvatskoj.



OBEĆALA MU JE PLES, KOJI JE ČEKAO DVIJE GODINE
Višnja Pandur i Zdravko Pevec upoznali su se na seoskoj zabavi kada je njoj bilo tek 17 godina. Obećala mu je sedmi ples, no nikada ga nisu otplesali. Ona je tada bila učenica srednje Ekonomske škole u Bjelovaru. Poznanici pričaju da bila atraktivna crnka, vedra i spremna za zabavu, pjesmu i ples. Profesori je se sjećaju kao iznimno bistre i vrijedne učenice. Višnja je nemalo puta naglašavala kako su joj roditelji bili dobrostojeći poljoprivrednici, povratnici iz Njemačke, ali da unatoč tome nikada nije bila razmažena.
- Odmalena sam radila sve što je trebalo oko naše kuće, a nikada nisam dijelila na muške i ženske - isticala je često Višnja. Ljubav sa Zdravkom planula je tek dvije godine nakon što su se upoznali. Njihov stariji sin Danijel (25) danas je apsolvent na Ekonomskom fakultetu, a mlađi Davorin (21), studira informatiku u Varaždinu. Bez obzira na novac, Višnja je uvijek isticala kako je sinove odgajala tako da se mogu naviknuti na rad ako dođu lošija vremena.
- Naš je cilj bio zaraditi za pristojan život. Radili smo u tvrtkama koje su propadale - ja kao upraviteljica bjelovarskog Vrta, a Zdravko je bio serviser u Tomi Vinkoviću. Registrirali smo obrt koji je prerastao u poduzeće i tada je krenula ekspanzija - pričala je Višnja.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • headhunter 02.06.2010.

    nije žvaka za seljaka!

  • mellifera 196666 02.06.2010.

    Svaka čast djeco,pametni ste i realni,ja sam kao i vaši očevi branio dok su se ovi bogatili,da je sto ratova-nikad više,tako i svoju djecu učim.

  • WebSuperman 02.06.2010.

    dok je moj otac ležao u rovu on i njemu slični su zgrtali bogatstva...ako bude ikakvog rata dok sam živ, prvi ću dezertirat ...jebeš ovu zemlju i ljude koji u njoj obitavaju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare