To je to što me zanima!

Pirotehničar je i dalje kritično: Sigurni smo u oporavak kolege

Pirotehničar, koji je radio kao operater na stroju za razminiravanje, ozlijeđen je pri aktivaciji mine "PROM1" pri čemu su ga pogodile krhotine
Vidi originalni članak

Pirotehničar (52), koji je u četvrtak teško ozlijeđen pri razminiravanju područja na brdu Šiljevača kod mjesta Čanak, još je u životnoj opasnosti i liječnici poduzimaju sve mjere intenzivnog liječenja u Kliničkome bolničkom centru u Rijeci, doznajemo u petak iz riječke bolnice.

- Još jednom naglašavamo da se radi o teškim tjelesnim ozljedama trbuha, prsnog koša i ekstremiteta gdje nakon operacije mora proći najmanje 24 do 48 sati kako bi otklonili činjenicu životne ugroženosti. Pacijent se i dalje nalazi pod respiratorom i budno pratimo tijek njegovog daljnjeg oporavka. Ono što ohrabruje jest to da je višesatna operacija prošla bez komplikacija - doznajemo iz KBC-a Rijeka.

NESREĆA U LICI Pirotehničar (52) iz Zagreba teško ozlijeđen u eksploziji!

Podsjetimo, pirotehničar je ozlijeđen u četvrtak ujutro u razminiravanju minsko sumnjivog područja, kad je stroj povukao žicu raspršujuće protupješačke mine, čije su krhotine pogodile strojara.

- U šoku smo, i u kontaktu s obitelji, čekamo nove informacije o našem dugogodišnjem zaposleniku, sigurni smo u njegov oporavak, ističe direktor tvrtke DOK-ING Razminiranje Igor Pavlović. Mina, kako pojašnjava, može biti na udaljenosti i do 15 metara od mjesta gdje je stroj povukao žicu. 

Pirotehničar i sindikalni povjerenik Novog sindikata u djelatnosti razminiranja Angel Arsov dodaje kako se situacije poput ove u Lici može očekivati, ali ne i izbjeći.

- To je odskočna rasprskavajuća mina koja pogoditi može u radijusu od 50, i više metara - kaže Arsov. 

Hrvatska bi od mina trebala biti očišćena do 2026. godine, najnoviji je rok. Oko 400 četvornih kilometara i dalje se smatra minski sumnjivom površinom s preko 30 tisuća mina. Od završetka rata mine su usmrtile 203 osobe, od kojih je 38 pirotehničara, dok je, kaže Arsov, ozlijeđenih razminera dosad bilo i triput više. Prosječna brutto plaća pirotehničara iznosi između 12 i 14 tisuća kuna.

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • BlackRaven 05.07.2019.

    Crap, popio je PROM2 , na potez, pa ono.. Puno sreće pri oporavku. Ovo se nije trebalo desit.

  • Prevaratska Republika 05.07.2019.

    nemaju više ni 12 hiljada kn plaču, tjerate ih za manje od 10 hiljada da što brže i nesigurnije rade i dolazi do ovog... ova država je zlo što se poslodavcima pušta podmazivanje.

  • tiramol 05.07.2019.

    Brz oporavak mu zelim.Krvav je to posao,za male novce.

Komentiraj...
Vidi sve komentare