Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pirotehničar je i dalje kritično: Sigurni smo u oporavak kolege

Pirotehničar, koji je radio kao operater na stroju za razminiravanje, ozlijeđen je pri aktivaciji mine "PROM1" pri čemu su ga pogodile krhotine

9 komentara

Pirotehničar (52), koji je u četvrtak teško ozlijeđen pri razminiravanju područja na brdu Šiljevača kod mjesta Čanak, još je u životnoj opasnosti i liječnici poduzimaju sve mjere intenzivnog liječenja u Kliničkome bolničkom centru u Rijeci, doznajemo u petak iz riječke bolnice.

- Još jednom naglašavamo da se radi o teškim tjelesnim ozljedama trbuha, prsnog koša i ekstremiteta gdje nakon operacije mora proći najmanje 24 do 48 sati kako bi otklonili činjenicu životne ugroženosti. Pacijent se i dalje nalazi pod respiratorom i budno pratimo tijek njegovog daljnjeg oporavka. Ono što ohrabruje jest to da je višesatna operacija prošla bez komplikacija - doznajemo iz KBC-a Rijeka.

NESREĆA U LICI Pirotehničar (52) iz Zagreba teško ozlijeđen u eksploziji!

Podsjetimo, pirotehničar je ozlijeđen u četvrtak ujutro u razminiravanju minsko sumnjivog područja, kad je stroj povukao žicu raspršujuće protupješačke mine, čije su krhotine pogodile strojara.

- U šoku smo, i u kontaktu s obitelji, čekamo nove informacije o našem dugogodišnjem zaposleniku, sigurni smo u njegov oporavak, ističe direktor tvrtke DOK-ING Razminiranje Igor Pavlović. Mina, kako pojašnjava, može biti na udaljenosti i do 15 metara od mjesta gdje je stroj povukao žicu. 

Pirotehničar i sindikalni povjerenik Novog sindikata u djelatnosti razminiranja Angel Arsov dodaje kako se situacije poput ove u Lici može očekivati, ali ne i izbjeći.

- To je odskočna rasprskavajuća mina koja pogoditi može u radijusu od 50, i više metara - kaže Arsov. 

Hrvatska bi od mina trebala biti očišćena do 2026. godine, najnoviji je rok. Oko 400 četvornih kilometara i dalje se smatra minski sumnjivom površinom s preko 30 tisuća mina. Od završetka rata mine su usmrtile 203 osobe, od kojih je 38 pirotehničara, dok je, kaže Arsov, ozlijeđenih razminera dosad bilo i triput više. Prosječna brutto plaća pirotehničara iznosi između 12 i 14 tisuća kuna.

 

Možda vas zanima i ovo:
Message