To je to što me zanima!

Pješke preko Hrvatske putuju u Palestinu: 'Već smo prešli 4000 km i vidjeli ovaj prelijepi svijet'

Šesteročlana obitelj Nedžmedin trenutno je u Pleternici. Otac Jusuf i majka Matilde s četvero djece i dva psa pokušavajući stići u Jusufov rodni kraj te računaju da će im za to trebati još dvije godine
Vidi originalni članak

Neobična kočija koju vuče magarica Nina kreće se ovih dana Slavonijom. Sreli smo je u Pleternici. Jusuf Nedžmedin (39), stolar i Matilda (39), filmska radnica, snimateljica i novinarka, su bračni par iz Francuske koji sa svojih četvero djece, tri sina i kćerkom, u dobi od tri do jedanaest godina, pješice idu u Palestinu. Osim magarca s njima su u dva psa čuvara.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jusuf, Palestinac, u Palestini je upoznao svoju suprugu Matildu (39), Francuskinju koja je tamo snimala dokumentarni film. Među njima se rodila ljubav i Matilda je Jusufa odvela daleko - sve do njene kuće u Francuskoj. Vjenčali su se, dobili četvero djece i nakon 12 godina života na jednom mjestu odlučili su se uputiti u avanturu života. Jednostavno, ostaviti sve iza sebe i krenuti na put pješke prema Palestini te pokazati svojoj djeci svijet kako bi odrasli u snažne i slobodne ljude i shvatili da mogu sve sto žele ostvariti.

- Krenuli smo iz Francuske prije dvije godine. Htjeli smo za Palestinu preko Bosne i Hercegovine, ali je ne bismo mogli prijeći za tri mjeseca i onda bi imali problema s vizom, tako da smo odlučili ići preko Hrvatske pa Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Sirije i sve do Palestine. Suprug mi je iz Palestine i dogovorili smo se da s djecom na ovaj način odemo u njegovu rodnu zemlju. Prijateljima sam stalno govorila kako to planiramo i onda su mi jednom rekli: "Pa hajde, učinite to!". Krenuli smo i putujemo dvije godine, nije nam žao. Do sada smo prešli 4000 kilometara, vidjeli smo prelijepe krajeve i susreli predivne ljude. Svojoj djeci smo pružili životnu školu, a kada završimo s putovanjem, nastaviti će školovanje tamo gdje žele – rekla je Matilda. Njezin suprug Jusuf, kao i ona je susretljiv, pristupačan, razgovara s ljudima iz Pleternice koji staju jer su znatiželjni.

'Točno smo na pola puta'

- Vaša zemlja je predivna, a posebno ljudi. Dnevno nam je u planu prelaziti deset kilometara, ali nerijetko to bude i manje, jer nas ljudi zaustave, žele s nama razgovarati, ugoste nas, neki daju poklone i novac, na čemu smo im jako zahvalni. Prije 10 godina bio sam u Palestini, sada želim tamo odvesti našu djecu da vide zemlju u kojoj sam se rodio, pred nama je još oko 4000 kilometara, dakle na pola smo puta. Neka nam samo Bog podari zdravlja i sve će biti u redu - rekao je Jusuf i nakratko se pobrinuo za magarca starog 22 godine i pse od šest mjeseci i tri godine.

OBNAVLJA VJERU U SNAGU ČOVJEKA Kumano Kodo je japanska verzija europske hodočasničke rute Camino de Santiago

U društvu para i njihove djece je i Noa Cvitković (23), mladi student ekološke poljoprivrede iz Siska.

- Prije desetak dana sam im se priključio, u biti oni su od mog oca koji je veterinar tražili pomoć oko kopita magarca. Pošto imam vremena, a želim i steći nova iskustva, odlučio sam ih pratiti dio puta. Planiram s njima ići do Mađarske. Sve ove dane sam govorio da idem s njima još sutra, pa kada dođe to sutra onda kažem još sutra i tako evo deset dana. Jako su zanimljivi - rekao je Noa.

Dva Jusufova sina čitavo vrijeme pješače bosi. Prolaznicima su prava atrakcija.

- To je boje za njihovo zdravlje - kaže Jusuf. Na kočiji, koja unutra ima sve, nalaze se solarni paneli potrebni za punjenje mobitela jer je obitelj u stalnom kontaktu s obiteljima u Francuskoj i Palestini kao i prijateljima. Trenutno prelaze preko Papuka, idu prema Orahovici, a potom prema Donjem Miholjcu gdje će napustiti Hrvatsku i put nastaviti kroz Mađarsku.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • tiborko 13.04.2023.

    taj stari magarac to neće preživjeti,i što onda !!!???

  • Perpetua 13.04.2023.

    Oduzet im zivotinje a oni neka idu kuda,gdje i kako hocu

  • spirit lamp 13.04.2023.

    Samo naprijed, lijepo je u Palestini!! Raj na zemlji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare