To je to što me zanima!

Plan za borbu protiv katastrofa do 2030.: Hrvatska kupuje pet helikoptera i još dva aviona

U sklopu Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine planirana su 82 projekta ukupne vrijednosti 13.627.711.496 kuna
Vidi originalni članak

Ministar Davor Božinović predstavio je u srijedu na sjednici Vlade Republike Hrvatske, nacrt Prijedloga Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine.

- Cilj nam je Republika Hrvatska otpornija na katastrofe, koji se planira postići kroz realizaciju, prije svega, smanjenja rizika, ali i povećanja spremnosti za upravljanje katastrofama - rekao je Božinović u priopćenju Ministarstva.

U sklopu strategije planirana su 82 projekta ukupne vrijednosti 13.627.711.496 kuna.

- Kroz planirane projektne aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova, planira se opremanje, osposobljavanje i poboljšanje pripravnosti i kapaciteta za odgovor u sustavu civilne zaštite uključujući izgradnju, rekonstrukciju, opremanje i stavljanje u funkciju Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite (centralno u Jastrebarskom te ispostave u Divuljama i Bizovcu), Situacijskog središta za koordinaciju provedbe mjera civilne zaštite (u Zagrebu) i pet regionalnih centara civilne zaštite (u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu) - navode iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Također, u planu je i nabava dva protupožarna zrakoplova putem rescEU Mehanizma unije za civilnu zaštitu te pet višenamjenskih modularno opremljenih helikoptera za pomoć osobama stradalim u nesrećama i katastrofama, kao i za brzi prijevoz timova za spašavanje na mjesto nesreće.

Protupožarne zrakoplove trebali bi nabaviti preko MUP-a, a ne preko MORH-a u čijem se sastavu sada nalazi protupožarna eskadrila.

- Svjedoci smo sve učestalijih i intenzivnijih pojava katastrofa u svijetu, kojih nije pošteđena ni Republika Hrvatska, a koje su primarno rezultat klimatskih promjena. Analize stručnjaka, pogotovo meteorologa, i njihove predikcije govore o trendu ekstremnih pojava razorne snage s velikim posljedicama po ljudske živote i materijalna dobra, koji nije kratkoročan i koji, nažalost, postaje naša realnost - zaključuje Božinović.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 19.10.2022.

    Najveći rizik za sve građane je ovakva vlada i njihovi nestručni i nadasve neodgovorni ministri.

  • Selo_malo 19.10.2022.

    Ova država je sama po sebi jedna velika katastrofa

  • ferata 19.10.2022.

    Baniju i Zagreb će dragi Bog obnovit?

Komentiraj...
Vidi sve komentare