To je to što me zanima!

Plenković: Dodikove prijetnje o odcjepljenju nisu ništa novo, podržavamo cjelovitost BiH

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS najavio da će parlament RS proglasiti neovisnost istog dana kad visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika o odcjepjenju nisu ništa novo jer separatističko secesionističke tendencije unutar Republike Srpske traju već godinama te ponovio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i njezin put prema Europi.

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS najavio da će parlament RS proglasiti neovisnost istog dana kad visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine. Kazao je kako ima najave da će takva odluka biti donesena već u siječnju dodajući da su u RS-u već obavili pripreme za takav scenarij odnosno za proglašenje odcjepljenja. 

TKO JE MILORAD DODIK? Od komunista do četnika: Bahat i s milijunima eura na računu prijeti krvoprolićem na Balkanu

Također je rekao kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od BiH.

- Postoje separatističko secesionističke tendencije unutar Republike Srpske koje traju već godinama. To nije ništa novo, mi o tome pričamo zadnjih deset godina (...) , meni ovo djeluje kao sve već viđeno- rekao je Plenković na sjednici vlade.

Istaknuo je, međutim, da postoje i "tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka".

REAGIRAO NA IZJAVE Federalni premijer Nikšić: Dodik zaziva krvoproliće, odcjepljenje bi imalo nesagledive posljedice

- I imate koncept koji mahom zagovaraju hrvatske političke stranke koji se temelji na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda gdje su po meni Hrvati ti koji su najzainteresiraniji i najangažiraniji na europskom putu zemlje, što mi smatramo da je dobro za sva tri naroda i to ćemo podržavati- rekao je premijer.

Po njegovim riječima, Dodikove izjave su "ponavljanje", iako, kako je rekao, ne treba podcjenjivati širi politički kontekst.

- Tako da u ovom trenutku, ne podcjenjujući ovaj širi kontekst - rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, izraelski odgovor i sukob koji traje, intenzitet nezakonitih migracija koji je više nego vidljiv, širu nestabilnost koja postoji u dijelovima afričkog kontinenta - sve se to reflektira na Europu pa i ove tenzije koje smo imali na Kosovu prije tri mjeseca. Sve su to stvari koje ne treba podcijenjivati- rekao je Plenković.

'NEĆEŠ TI NIŠTA PROGLASITI' Žestoka reakcija na Dodika i priče o odcjepljenju: 'Pokušaj to u 11:00 i u 11:01 si iza rešetaka!'

No, Hrvatska, ponovio je šef vlade, "podržava cijelu BiH da ide prema Europi, da se stabilizira, da funkcionira, da nema napetosti i sukoba".

- To je naš cilj. To je naša politika, konzistentna- rekao je premijer.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • MateoIvan74 29.12.2023.

    Jedini relevantni politički faktor u regiji je Plenković i njega se sve pita , ma kakav Dodik kakav visoki povjerenik kakva BiH vlada ili netko drugi. Plenko i samo plenko, najljepši, najpametniji, i on sam svoju sliku ljubi.

  • 28.12.2023.

    Kaj ti podržavaš maj*une? Ti podržavaš šta ti gospodari iz Brusselsa kažu da ppdržavaš. Prodana dušo!

  • aje to 28.12.2023.

    Nitko ne spominje Posavinu, dali i ona ide u Srbiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare