To je to što me zanima!

Plenković: Fokus predsjedanja bit će na jugoistoku Europe

Nastojim kalibrirati očekivanja svih susjednih zemalja u ovoj godini od hrvatskoga predsjedanja EU-om, jer, realno govoreći, dobro je da Hrvatska stavlja fokus na države jugoistoka Europe, rekao je Plenković
Vidi originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Davosu da je dobro da Hrvatska tijekom svog predsjedanja EU-om stavlja fokus na države jugoistoka Europe jer proces približavanja tih zemalja nije prioritetan za Europsku uniju pored toliko drugih važnih tema.

U sklopu godišnjeg samita Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Plenković je u Davosu, zajedno s brojnim čelnicima zemalja srednje i istočne Europe, sudjelovao u radu dva panela na teme "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu" i "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi", te održao niz bilateralnih sastanaka.

SRDAČNI SUSRET Vučić se pohvalio fotkama s Plenkijem na forumu u Davosu

- Nastojim kalibrirati očekivanja svih susjednih zemalja u ovoj godini od hrvatskoga predsjedanja EU-om, jer, realno govoreći, dobro je da Hrvatska stavlja fokus na države jugoistoka Europe uz ovoliko drugih važnih tema - rekao je Plenković hrvatskim novinarima.

Naveo je neke od  tih tema.

- Da je netko drugi sada predsjedajući, sumnjam da bi ta tema (jugoistok Europe) bila aktualna. Dakle imate i završetak Brexita, nove ugovorne odnose s Ujedinjenom Kraljevinom, sedmogodišnji proračun koji se treba usvojiti, konferenciju o budućnosti Europe, veliki paket zelenoga plana -  istaknuo je hrvatski premijer.

WEF je odlična prilika za razgovor sa šefovima država i vlada, čelnicima međunarodnih organizacija i financijskih institucija, te "velikih kompanija koje su zainteresirane za suradnju", rekao je. 

Ocijenio je da je za vrijeme predsjedanja važno "dinamizirati odnose nama susjednih zemalja s Europskom unijom".

TOMISLAV KLAUŠKI Oni bi rušili Plenkovića. A tko je od njih bolji od Plenkovića?

Izrazio je nadu u uspjeh zagrebačkog sastanka u proljeće. 

 - Dosta su velika očekivanja od zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju. To je prigoda za, ja se nadam, deblokadu ove situacije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da napravimo korak dalje i praktički u Zagrebu zacrtamo buduće odnose u sljedećem desetljeću sa svim državama u našem susjedstvu - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • 22.01.2020.

    Šta bi lekarka i jna oficir mogli da naprave bre, nego yugoslovena. Mnogo je pametan. Dajte mu neki hrđavi bicikl da pojede. Gvožđa mu nedostaje. Nije mu lako.

  • SrbendaBre 21.01.2020.

    Tako je bre Plenki, poguraj braću u EU. Plenki Brat NAJJAČI

  • sayla 21.01.2020.

    Svijet dosao na Svjetski gospodarski forum da im politicari i gospodarstvenici pograbe sto vise posla za svoju zemlju, i poslovnih ugovora , a ovaj govori o sebi i o svojoj smijesnoj ulozi presjedanja EU- ropskom unijom, on je isao u Davos da razgovara sa komsijama u regionu, redikul. Americki Predsjednik se javio iz aviona svojim gradjanima na twitteru, veli idem skoknuti u Davos da obrnem par stotina miliardi za Ameriku, pa se vracam kuci. A ovaj mlati praznu slamu, naslikaje se nacoravo kao i precjednica mu, gubitnica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare