News

Komentari 23

Plenković: Fokus predsjedanja bit će na jugoistoku Europe

Plenković: Fokus predsjedanja bit će na jugoistoku  Europe

Nastojim kalibrirati očekivanja svih susjednih zemalja u ovoj godini od hrvatskoga predsjedanja EU-om, jer, realno govoreći, dobro je da Hrvatska stavlja fokus na države jugoistoka Europe, rekao je Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Davosu da je dobro da Hrvatska tijekom svog predsjedanja EU-om stavlja fokus na države jugoistoka Europe jer proces približavanja tih zemalja nije prioritetan za Europsku uniju pored toliko drugih važnih tema.

U sklopu godišnjeg samita Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Plenković je u Davosu, zajedno s brojnim čelnicima zemalja srednje i istočne Europe, sudjelovao u radu dva panela na teme "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu" i "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi", te održao niz bilateralnih sastanaka.

- Nastojim kalibrirati očekivanja svih susjednih zemalja u ovoj godini od hrvatskoga predsjedanja EU-om, jer, realno govoreći, dobro je da Hrvatska stavlja fokus na države jugoistoka Europe uz ovoliko drugih važnih tema - rekao je Plenković hrvatskim novinarima.

Naveo je neke od  tih tema.

- Da je netko drugi sada predsjedajući, sumnjam da bi ta tema (jugoistok Europe) bila aktualna. Dakle imate i završetak Brexita, nove ugovorne odnose s Ujedinjenom Kraljevinom, sedmogodišnji proračun koji se treba usvojiti, konferenciju o budućnosti Europe, veliki paket zelenoga plana -  istaknuo je hrvatski premijer.

WEF je odlična prilika za razgovor sa šefovima država i vlada, čelnicima međunarodnih organizacija i financijskih institucija, te "velikih kompanija koje su zainteresirane za suradnju", rekao je. 

Ocijenio je da je za vrijeme predsjedanja važno "dinamizirati odnose nama susjednih zemalja s Europskom unijom".

Izrazio je nadu u uspjeh zagrebačkog sastanka u proljeće. 

 - Dosta su velika očekivanja od zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju. To je prigoda za, ja se nadam, deblokadu ove situacije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da napravimo korak dalje i praktički u Zagrebu zacrtamo buduće odnose u sljedećem desetljeću sa svim državama u našem susjedstvu - rekao je.

Najčitaniji članci