To je to što me zanima!

Plenković i Macron na večeri: Nazdravili, pričaju o stanju u regiji, migracijama, ali i klimi

Večeras razgovaramo i o stanju na jugoistoku Europe, Strateškom kompasu EU, migracijama i zaštiti granice EU, kao i suradnji u energetici, napisao je Plenković uz fotografiju zdravice s Macronom
Vidi originalni članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odmah po slijetanju u Zagreb, pod jakom policijskom pratnjom odjurio je u restoran u centru Zagreba gdje ga je večeras dočekao Andrej Plenković s manjim dijelom ministara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Plenković je na Twitteru podijelio fotografije pozdrava s Macronom i zdravice s večere, no nije napisao čemu su nazdravljali. 

Ali dodao je kako želi osnažiti partnerstvo Hrvatske i Francuske te stvoriti preduvjete za povećanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene.

IDE NA RADNU VEČERU Macron u Hrvatskoj: Objavili detalje posjeta, Zagreb čeka i posebna regulacija prometa

- Hrvatska cijeni podršku Francuske na putu prema Schengenu i eurozoni - napisao je Plenković.

- Večeras razgovaramo i o stanju na jugoistoku Europe, Strateškom kompasu EU, migracijama i zaštiti granice EU, kao i suradnji u energetici te zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena - dodao je hrvatski premijer na Twitteru.

Položit će vijenac kod Spomenika domovini

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primit će francuskog predsjednika u četvrtak ujutro na Pantovčaku sa svim državnim počastima, a prije odlaska u Banske dvore, Macron će položiti vijenac kod Spomenika domovini. 

Sam je izrazio želju odati počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika. 

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine. 

Dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly potpisat će u četvrtak ugovor o nabavi Rafala, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

POSAO S AGENDOM U ime aviona i Bruxellesa

Macronov posjet Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a. 

Slovenija 1. siječnja prepušta palicu Francuskoj, a očekuje se da će se prije toga pokrenuti pravni postupak za donošenje formalne odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor, dok bi se konačna odluka mogla donijeti do lipnja 2022. 

Rumunjska i Bugarska čekaju zeleno svjetlo za Schengen već osam godina, a Francuska je među zemljama koje ih na tom putu koče. 

Idi na 24sata

Komentari 312

  • debelahladovina1 25.11.2021.

    Dobro je da nije dosao Zoki i razbucao stolove...

  • Habsburška Nizozemska 25.11.2021.

    Kad političari krkaju onda Covid čarobno više nije problem.

  • josip m 25.11.2021.

    Kak to da Plenky pije vino a ne bozzu??😂🤣😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare