To je to što me zanima!

Plenković je otvorio Europsko prvenstvo u vaterpolu: 'Ovdje je napravljeno malo čudo...'

Na ceremoniji svečanog otvaranja na bazenu u Gružu nastupili su Četiri tenora, Vanda Winter, Marija Vidović, Goran Karan, klapa Kaše, pijanist Tomislav Parmać, Plesni studio Step'n'Jazz i KD Kolarin...
Vidi originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Dubrovniku svečano otvorio Europsko prvenstvo za vaterpoliste koje će završiti 16. siječnja u Zagrebu.

'KRIV JE NAPREDAK' Gradonačelnik Gline poručio: 'Svima će rasti plaća, a nama su digli porez za 100 posto...'

Pred 2500 gledatelja u gruškom plivalištu, a uoči utakmice Hrvatska - Španjolska, Plenković je uveličao najveći sportski događaj ikad održan u Dubrovniku.

"Velika čestitka vaterpolo klubu Jug, našem najstrofejnije klubu, na prvih 100 godina postojanja. Nadam se da će uz vaše navijanje ovdje u Dubrovniku, uz navijanje u Zagrebu, naši vaterpolisti  ponoviti uspjeh iz Splita prije godinu i pol dana. Nikad nijedno prvenstvo nije bilo organizirano u samo šest tjedana, a to je uspjelo zahvaljujući djelatnicima Hrvatskog vaterpolskog saveza, kubova Jug i Mladost i mnogima koji su napravili pravo malo čudo. Hvala vam uime hrvatske Vlade", kazao je Plenković otvarajući prvenstvo. 

Uz predsjednika Vlade bio je nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, predsjednik LEN-a Antonio Silva i mnogi drugi uglednici.

Na ceremoniji svečanog otvaranja na bazenu u Gružu nastupili su Četiri tenora, Vanda Winter, Marija Vidović, Goran Karan, klapa Kaše, pijanist Tomislav Parmać, Plesni studio Step'n'Jazz i KD Kolarin. Scenarij i režiju otvaranja potpisuje ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić, dok je producentica bila Lina Njirić iz Dubrovačkih ljetnih igara.

Hrvatska je prvi domaćin uzastopnih europskih prvenstava jer je zadnje bilo u Splitu u rujnu 2022. godine, a po prvi puta u povijesti turnire će ugostiti dvije zemlje u tri grada, pa će tako vaterpolistice igrati u Eindhovenu od 5. siječnja, dok je turnir za muškarce započeo u Zagrebu i Dubrovniku.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Svaki HDZ-ov odabir za novog šefa DORH-a bio bi loš, ali izbor Ivana Turudića ipak je najgori

Unatoč domaćinstvu u zadnji tren - zbog rata oduzeto prvotnom domaćinu Izraelu - hrvatski organizatori odradili su golem posao i to u samo mjesec dana, čak i manje ako izuzemo božićne i novogodišnje blagdane.

Prvenstvo će također biti povijesno s još jednog aspekta jer debitira i dvoligaški format natjecanja. U prvoj diviziji osam najboljih momčadi iz 2022. godine igrat će u dvije skupine, dok je osam momčadi koje su prošle kroz kvalifikacije također izvučeno u dvije skupine po četiri.Time su osigurane atraktivnije, uzbudljivije utakmice u grupnoj fazi, a očekuje se nestanak razlike od 15-20 golova.

Po dvije prvoplasirane momčadi u prvoj ligi izravno će se kvalificirati u četvrtfinale, a treća i četvrta reprezentacija će se sučeliti s momčadima koje završe prvi i drugi u drugoj ligi u playoff utakmicama, za mjesto u četvrtfinalu. Hrvatska igra u Dubrovniku sa Španjolskom (četvrtak), Francuskom (subota) i Crnom Gorom (ponedjeljak). 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Miške 05.01.2024.

    Prdonja AP

  • Zmar117 05.01.2024.

    Da nije olimpijski, bio bi to jedan potpuno nebitan sport.. Ako deset država u svijetu se ozbiljnije bavi tim sportom.. Zbog elementa vode dosta nepregledljiv sport a suci mogu iskrojiti rezultat skoro svake utakmice gdje su protivnici otprilike iste razine.. Npr ako netko na višoj razini odluči da bi prvenstvo trebala osvojiti Crna Gora, Crna Gora će onda i biti prva..

  • KopamNos 04.01.2024.

    Otvorio je on svoje dupe

Komentiraj...
Vidi sve komentare