To je to što me zanima!

Plenković na samitu One Ocean: Govorit će o zaštiti mora i borbi protiv onečišćenja plastikom

Francuska, predsjedateljica Vijećem EU-a, domaćin je samita One Ocean. Upravljanje otvorenim morem, očuvanje biološke raznolikosti i borba protiv onečišćenja oceana i mora plastikom najvažnije su teme samita
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković sudjeluje u petak na samitu One Ocean u Brestu gdje će održati govor o zaštiti mora i borbi protiv onečišćenja plastikom.

Francuska, predsjedateljica Vijećem EU-a, domaćin je samita One Ocean. Upravljanje otvorenim morem, očuvanje biološke raznolikosti i borba protiv onečišćenja oceana i mora plastikom najvažnije su teme samita.

PLASTIČNO ZAGAĐENJE Ressler pisao EK: 'U Jadranu je sve više smeća, i to iz Albanije'

Očekuje se da će političari u petak pozvati da se ubrza usvajanje novog pravno obvezujućeg instrumenta o očuvanju i održivom korištenju morske biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne jurisdikcije (BBNJ) pod Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS).

Tim ugovorom stvorio bi se okvir za uspostavu zaštićenih morskih područja i njihovo upravljanje na otvorenim morima. Prijedlog znanstvenika je da se najmanje 30 posto svjetskih mora zaštiti na taj način.

INDEKS ONEČIŠĆENJA 311 Sarajevo na vrhu gradova s najvećim onečišćenjem zraka

Na samitu će sudjelovati šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel s kojim se hrvatski premijer susreo u četvrtak navečer.

"S Charlesom Michelom uoči #OneOceanSummit na kojem se zalažemo za bioraznolikost i borbu protiv onečišćenja oceana i mora. Razgovaramo i o članstvu Hrvatske u Schengenu i eurozoni, odgovoru na rast cijena energenata, kao i situaciji u Bosni i Hercegovini te važnosti izborne reforme", tvitao je Plenković.

NA VLADI O MJERAMA Plenković: Idući tjedan ćemo predstaviti paket mjera pomoći uslijed rasta cijena struje i plina

Uz premijera je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

U Brestu su još dvojica premijera država članica EU-a, irski premijer Micheal Martin i premijer Malte Robert Abela, a Sjedinjene Države će predstavljati poseban izaslanik za klimu John Kerry. Očekuje se dolazak šefova država i vlada Maroka, Tunisa, Tanzanije, Namibije, Gane i drugih.

HDZ-OVA KOLIBA MOĆI Tajna lovačke kuće iz koje je po Milanoviću 'lansiran' Banožić

Britanski premijer Boris Johnson, njemački kancelar Olaf Sholz, kanadski premijer Justin Trudeau i kineski potpredsjednik Wang Qishan trebali bi se obratiti okupljenima virtualnim putem.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 12.02.2022.

    Koliko premijerskih kandidata u ovim komentarim, tako da ce biti tesko biracim izabrat boljega (Prednost kropotkin)

  • PetrKropotkin 11.02.2022.

    Veliki svjetski državnik i diplomat, nakon što je riješio krizu s Ukrajinom, evo ga sad u novoj diplomatskoj inicijativi oko globalnog zagađenja. Lokalno zagađenje, koje je posljedica djelovanja njegove stranke, nije mu toliko zanimljivo.

  • 11.02.2022.

    ako je zaštita mora,glavni hrvatski problem,onda je život stvarno fenomenalan u RH,svaki dan Plenković na nekoj novoj nebuloznoj sjednici,dok mu narod sve jadnije živi,sve siromašnije,,ali vidi se da to njega ne brine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare