To je to što me zanima!

Plenković o prijavama iz RS: 'Nemamo nikakvog straha...'

Treba vidjeti o čemu je riječ, dok nema optužnica stvari su na razini ovakvih pokušaja koji se i ranije događali. Suradnji ćemo trezveno i racionalno pristupiti, kazao je Plenković
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da tek treba vidjeti o čemu je riječ kada su u pitanju navodne kaznene prijave protiv hrvatskih generala u BiH, ali je naglasio da će službeni Zagreb razgovarati s vlastima BiH i bez uplitanja u rad pravosuđa osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i časnika hrvatske vojske.

"Treba vidjeti o čemu je riječ, dok nema optužnica stvari su na razini ovakvih pokušaja koji se i ranije događali. Suradnji ćemo trezveno i racionalno pristupiti", kazao je Plenković novinarima nakon konferencije o sadašnjosti i budućnosti europskog projekta.

Beogradske Večernje novosti objavile su u petak da je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog ratnih zločina, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević

Plenković je rekao da će Zagreb razgovarati s vlastima BiH, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i spomenutih časnika hrvatske vojske.

"Nemamo nikakvoga straha. Hrvatska vojska je bila angažirana na oslobađanju teritorija BiH od velikosrpske agresije na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Sve što smo radili bilo je na temelju dogovora predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Nemamo dilema o strateškom doprinosu", poručio je premijer Plenković.

Na pitanje jesu li te kaznene prijave zapravo uplitanje politike u pravosuđe, premijer je rekao da to ostaje za vidjeti.

"Svi ratni zločini, sva kaznena djela trebaju biti istražena, procesuirana, a oni koji su odgovorni za to trebaju odgovarati. To je načelo od kojega ne odstupamo. Tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo. Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo hrvatske nacionalne interese", rekao je premijer.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • Jukes 12.11.2016.

    .Franju Tudmana, ni smrt što ga je sustigla prije više od deset godina nece spasiti od toga da u haškim presudama bude proglašen ratnim zlocincem. Tako, naime, u ovom trenutku stoje stvari. Franjo Tudman bio je na celu medunarodnog zlocinackog pothvata s ciljem uspostavljanja velike Hrvatske na teritoriju BiH, tvrdi haški tužitelj, zahtijevajuci zbog toga za šestoricu Bosanskih - katolika 240 godina robije. ...... No, nije Franjo Tudman samo medunarodni ratni zlocinac. Bilo bi to premalo za politicara njegova formata. Haški tužitelj vec ga je prokazao kao internog ratnog zlocinca koji je sa svojim generalima uspostavio interni zlocinacki pothvat (dakle, samo za upotrebu u Hrvatskoj!) s ciljem istrebljenja Srba, što se, pak, operacionaliziralo u akciji “Oluja... Produ li, naime, tužiteljeve kvalifikacije iznesene u predmetima “Oluja” i “Herceg-Bosna”, potvrde li ih i suci u presudama, Hrvatska ce biti oznacena kao zlocinacka tvorevina, agresorska država koja se iskazala u rušilackom i osvajackom pohodu kako na vlastitom tako i na teritoriju susjedne države.

  • purgerica prva 11.11.2016.

    Da je pok. prvi Predsjednik dr Franjo Tuđman odgovarao na ovakav način danas nas ne bi bilo. Zanimljivo, ovi naši bruxellesko-washingtonski manekeni - iznenađeni!

  • libeluli 11.11.2016.

    Tebe, Stiera i Koli uopce nije strah kao i one iz minhenske bojne.... a nama svima vjesi "zlo" nad glavom, samo zato sto smo bili branitelji

Komentiraj...
Vidi sve komentare