To je to što me zanima!

Plenković: 'Odluka EU suda je pobjeda hrvatskih argumenata'

Sud Europske unije u Luxembourgu u petak se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici
Vidi originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako je današnja presuda Suda Europske unije o nenadležnosti za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog spora oko granice pobjeda hrvatskih argumenata koji su izneseni u prigovoru toj instituciji.

Sud Europske unije u Luxembourgu u petak se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

S ovom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja. Odluke Suda EU-a su konačne i nema žalbe.

- Današnja presuda Suda Europske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske pobjeda je hrvatskih argumenata koje smo istaknuli u prigovoru nenadležnosti - napisao je premijer na svom Twitter profilu. 

PORAZ DEŽELE Europski sud odbio Slovence: 'Nismo nadležni za arbitražu'

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju članka 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i predložila Sudu EU-a da utvrdi krši li Hrvatska 2. i 4. članak Ugovora, koji govori o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a. 

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije.

Idi na 24sata

Komentari 184

  • UNPROFOR 03.02.2020.

    A ono o preporuci , da države implementiraju arbitražu ni glasa ni slova ! Koga lažete odnosno zavaravate i pravite blesavim !

  • 01.02.2020.

    .postupka Sporazuma o arbitraži izmedu Vlade RH i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenog 2009. godine................!!!!!!!!!..... Njihova premijerka je to ispregovarala, potpisala, uživala u Pahorovim zagrljajima..............., a HDZ-ova vecina u Saboru + HNS je za to glasala .................. Takoder Hebrang se je na TV-u izrugivao SPD , jer su se izjasnili protiv tog sporazuma-----------Jbga.....Plenkovic i adz-enjare opet na infuziji

  • juco 01.02.2020.

    Vidim da ovaj Slovenac kamocemo ninski piše neke stvari pa da pojasnimo još jednom. 1. Jedino što je Hr i Slo obavezivalo na poštivanje presude privatnog arbitražnog suda je ugovor o izlasku na arbitražu između Hr i Slo. Taj ugovor je Slo prekršila i Hr raskinula. 2. Hr je ugovor raskinula temeljem Bečke konvencije koja je sastavni dio međunarodnog prava. Slo ne poštuje međunarodno pravo jer to ne prihvaća. 3. Slo ima pravo ako misli da je Hr neopravdano raskinula ugovor tuzit Hr međunarodnom sudu pravde čije presude su po defoltu obvezujuće. To ne čine jer su svjesni da je Hr opravdano raskinula ugovor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare