To je to što me zanima!

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću

Ponovio je da Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti
Vidi originalni članak

Izgradnja Pelješkog mosta trajno je rješenje hrvatskog i europskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskog koridora pri čemu će legitimni interesi Bosne i Hercegovine ostati netaknuti, napisao je premijer Andrej Plenković predsjedniku Europske komisije te dužnosnicima u BiH.

Kako je preneseno u srijedu navečer iz premijerova ureda, u pismu Jean-Claudeu Junckeru Plenković je izvijestio o svemu što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom. 

Projekt se realizira u konzultacijama s Europskom komisijom i u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom, podsjetio je.

Ponovio je da Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.

Podsjetio je na važan financijski doprinos EU koja s 357 milijuna eura financira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. 

Dodao je da je u tijeku javna nabava i odabir izvođača.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, Plenković je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta.

Postignuto je izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svom državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz, napomenuo je.

"Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru", stoji u priopćenju. 

Plenković je još jednom potvrdio potporu koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema europskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • razmislimalo 19.10.2017.

    Ak smo tolko mogli bez tog mosta....

  • UrosBukovec 19.10.2017.

    Hm, opet neka uzurpacija mora bez granice, da če posle tražiti granicu po sredi zaliva od mosta. Svi smo glupi samo je Plenkovič pametan zar ne. Naravno da bosna mora da zaustavi ili barem vladni potpis koji neče hrvati ispoštovati zar ne.

  • Istinski_Hrvat 19.10.2017.

    Normalni političari sve sporno riješavaju direktno dijalogom sa susjedima a glupani se jadaju okolo, laprdaju po sjednicama UN ili EU o lokalnim problemima sa susjedima i time stvaraju još veći jaz i tenzije...

Komentiraj...
Vidi sve komentare