To je to što me zanima!

Plenković: Smanjenje duga u zdravstvu strateški cilj Vlade

Andrej Plenković je izjavio kako je smanjenje duga zdravstvenog sustava jedna od strateških zadaća Vlade, što nije moguće napraviti preko noći
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je smanjenje duga zdravstvenog sustava jedna od strateških zadaća Vlade, što nije moguće napraviti preko noći, dok je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio kako bi uštedama u sustavu trebalo pridonijeti spajanje bolnica, kojim će se smanjiti broj akutnih kreveta, te objedinjena javna nabava, kojom se želi postići niže cijene lijekova i ugradbenog materijala.

Plenković, koji je prisustvovao svečanosti u povodu 75. obljetnice KBC- Zagreb, rekao je kako je reforma zdravstvenog sustava jedna od ključnih strukturnih reformi u sklopu izrade Nacionalnog plana reformi, te da je zadaća Vlade da pronađe adekvatan način osiguranja dostupnosti zdravstvenih usluga svima.

"Dobro je da se dug stabilizirao u odnosu na 2015. zahvaljujući boljem povezivanju bolnica. Očekujemo daljnje smanjivanje tog duga, a ministar ima zadaću da te ciljeve ostvari. Nastojat ćemo da se općenito smanjuje proračunski deficit. Dug u zdravstvu jedna je od strateških zadaća. To nije moguće napraviti preko noći, svi su toga svjesni", rekao je Plenković.

Ministar Kujundžić je rekao kako ukupni dug u zdravstvu iznosi nešto manje od 8 milijardi kuna. Ustvrdio je kako je zdravstveni sustav, unatoč poteškoćama, financijski stabilan, jer se manje troši nego prethodnih godina, a nije došlo do smanjenja prava. "Međutim, količina novca koju imamo u zdravstvenom sustavu i pored svih mjera stabilizacije i racionalizacije nije dostatna za održati visoku razinu i usvajati sve nove tehnologije čemu težimo", dodao je.

"Što se tiče unutarnje kontrole potrošnje i izvršenosti posla tu radimo maksimalno. Sa spajanjem bolnica ćemo smanjiti broj akutnih kreveta i ostvariti određene uštede, a najveće uštede očekujemo s objedinjenom javnom nabavom. Očekujemo da bismo mogli postići niže cijene lijekova, ugradbenog materijala i uređaja za 5-8 posto što bi iznosilo oko 500 milijuna na godišnjoj razini", rekao je Kujundžić.

Kaže kako su u Ministarstvu pokrenuli pripreme za uvođenje objedinjene javne nabave, a sljedeći će tjedan biti raspisani i prvi natječaji za određene proizvode.

Ocijenio je kako je raniji model, po kojemu su tendere za određene proizvode i usluge raspisivale bolnice, pokazao neučinkovitim ili nedovoljno učinkovitim. Stoga su procijenili, kazao je, kako je bolje da se administrativni dio posla radi na razini Ministarstvu zdravstva, a da uvjete iz natječaja sastavljaju timovi eksperata iz više bolnica, kako bi se smanjio utjecaj samo jedne bolnice.

Ministar je rekao kako je trenutni dug od 8 milijardi bio i na kraju 2015. godine. U 2016. su narasli dugovi bolnica za 500 milijuna kuna, ali je istodobno za toliko smanjen dug HZZO-a, pa je ukupni dug, kazao je, ostao isti.

"Toliko o onima koji govore o dugovima", zaključio je u kontekstu tvrdnji bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge o alarmantnom rastu duga u 2016. godini.  Dodao je i kako će o poslovanju sustava uskoro biti govora i na saborskom Odboru za zdravstvo, na kojem će se sučeliti brojke i iznijeli konkretni podaci.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • liliana 15.04.2017.

    Koliko ste privatnicima isplatili love jer kao državno zdravstvo ne stiže sve? To je pljačka.Tu se golmilaju dugovi.Koliko ste platili onom privatniku koji ima neki aparat u Vinogradskoj?

  • hrvoje16 13.04.2017.

    dajte samo pogledajte ovu hrpu dreka na fotki.

  • John Doe Jr. 12.04.2017.

    ja sam strpljiv kada je u pitanju glupost, ali ne i sa onim koji su ponosni na nju

Komentiraj...
Vidi sve komentare