To je to što me zanima!

Plimni val prijeti potopom Nizozemske i Engleske

Najavljena oluja na Sjevernom moru zatvorila je rotterdamsku luku, a službe za nadzor brana u stanju su pripravnosti prvi put nakon 1976.
Vidi originalni članak

Trećina nizozemskog teritorija nalazi se ispod razine mora pa je strah od poplave itekako velik. Tijekom noći evakuiran je veliki broj stanovnika u Engleskoj i Nizozemskoj, a zatvoreno je i nekoliko platformi na norveškoj obali. Ova će se oluja sa Sjevernog mora zbog zatvaranja naftnih platformi negativno odraziti na naftnu industriju u Norveškoj, koja je peti izvoznik nafte u svijetu.
Zasad još nije moguće utvrditi kako će to utjecati na ionako rastuće cijene nafte, tvrde stručnjaci.
Engleska strepi od plimnog vala pa je premijer Gordon Brown zatražio poduzimanje hitnih mjera za obranu od poplave. Razina rijeke Temze povećala se za metar i pol, a voda je u Kentu i Norfolku prekrila ulice, a agencija za zaštitu okoliša upozorava da su ugroženi Essex i Suffolk. Agencije javljaju da je evakuirano 7 tisuća obitelji. U Rotterdamu je već jučer spuštena brana i intenzivno se izgrađuju zaštitni nasipi jer se očekuje podizanje razine vode za više od 3 metra.
Meteorološke službe očekuju vjetar jačine 9, a glasnogovornik ministarstva prometa ocijenio je da bi jačina oluje mogla doseći onu iz 1953., u kojoj je smrtno stradalo približno 1800 osoba.



Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare