To je to što me zanima!

Vlada će sniziti PDV na plin? Marić: Možda, ali ne ove godine

Takav bi potez značio godišnje 250 do 300 milijuna kuna manje u državnom proračunu. No, toliko bi godišnje bio i manji trošak režija za potrošače
Vidi originalni članak

Unatoč smanjenju PDV-a na niz proizvoda i usluga, neke usluge, poput isporuke plina ili toplinske energije, i dalje se oporezuje po stopi od 25 posto.

Iako se cijene određuju administrativno, od 1. travnja slijedi poskupljenje plina od deset posto, a više sugovornika u Vladi za Novi list reklo je da se nakon smanjenja PDV-a na dio prehrambenih proizvoda od 1. siječnja ove godine razmatra nastavak rasterećenja građana kad je u pitanju PDV te da se u sklopu toga analizira i smanjenje PDV-a na isporuku plina.

– Razmatramo i tu mogućnost, jednako kao što smo prije odluke analizirali smanje stope PDV-a na električnu energiju – kaže jedan sugovornik iz Vlade.

Takav bi potez značio godišnje 250 do 300 milijuna kuna manje u državnom proračunu. No, toliko bi godišnje bio i manji trošak režija za oko 600 tisuća kućanstava u Hrvatskoj koja koriste plin. Ideja o smanjenju PDV-a na isporuku plina za Vladu nosi i političke poene jer je riječ o cijeni koja se administrativno određuje pa dio uštede neće ostati trgovcima, nego se u potpunosti prelijeva na krajnje korisnike.

Marić: Porezna politika za 2019. je definirana

No, ministar Marić uoči sjednice Vlade izjavio je da ove godine od smanjenja PDV-a na plin ove godine vjerojatno neće biti ništa:

- Već tri godine radimo promjene u poreznom sustavu, rasterećujemo ga. Porezna politika za 2019. je definirana, sve mjere koje smo planirali su već u zakonima. Mi ne možemo čim dođe najava korekcije neke cijene, nešto korigirati u poreznom sustavu. Gledamo sveobuhvatno. Porezni sustav uvijek ćemo gledati cjelovito. Što će biti 2020., o tome ćemo razgovarati.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • dektiva3 08.02.2019.

    Marić se nedavno hvalio rezultatima vlade,kako rastu plaće,bdp,sve projekcije (njegove)govore kako nam je bolje,sad dižite cjene plinu i ostalm energentima,režijama, pa od njegovih mjera hrvatskim građanima što za kruh zarađuju sa svojih deset prstiju,ostane "mahuna"...al ste se nahebali mame hrvatskom radniku napose.

  • pacifista 07.02.2019.

    već milion puta viđena fora. sorry al slaba ti je mišolovka.

  • necuzatostonecu 07.02.2019.

    Marić obećava kao i ovi iz Peveca

Komentiraj...
Vidi sve komentare