To je to što me zanima!

Po prvi put kao predsjednik: Borut Pahor stigao u Hrvatsku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Posjet baš na Dan Europe naglasit će važnost slovensko-hrvatskog partnerstva u Uniji i istaknuti prijateljske odnose dviju zemalja, ocjenjuju u Uredu predsjednika
Vidi originalni članak

Slovenski predsjednik Borut Pahor boravi u četvrtak i petak u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj otkako je preuzeo dužnost predsjednika. 

Posjet Boruta Pahora, koji je prije predsjedničke obnašao i dužnosti slovenskog premijera i predsjednika parlamenta, baš na Dan Europe 9. svibnja upravo će naglasiti važnost slovensko-hrvatskog partnerstva u Uniji i istaknuti prijateljske odnose dviju zemalja i naroda, ocjenjuju u Uredu predsjednika. 

Prvog dana posjeta Pahor će se sastao sa svojim domaćinom, predsjednikom Ivom Josipovićem koji mu je priredio svečani doček nakon kojeg su dva predsjednika razgovarala, javlja HRT.  

-Dvije države gotovo 20 godina nisu imale volje i znanja za rješavanje otvorenih pitanja, da bi na kraju prikupile državničke hrabrosti i počele ih riešavati tako da se danas vide rezultati i da iz običnog prijeđu u dobro susjedstvo - rekao je Pahor nakon susreta, a predsjednik Josipović podsjetio je da su dvije zemlje politički i gospodarski usmjerene jedna na drugu, kao i da velik broj Slovenaca ljetuje u Hrvatskoj, a da velik broj Hrvata odlazi na zimovanje u Sloveniju.

Dotaknuli su se i Memorandum o suglasnosti između Vlade Hrvatske i Vlade Slovenije o pitanju Ljubljanske banke. Josipović je rekao da će se dugogodišnje otvoreno pitanje riješiti u skladu s potpisanim memorandumom, dok je Pahor rekao da Slovenija očekuje da RH ispuni obveze iz memoranduma. 

Nakon razgovora potpisali su Deklaraciju o produbljenoj suradnji između naroda i država.

Pahor će imati radni ručak s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Navečer će s hrvatskim predsjednikom nazočiti svečanom prijemu u povodu Dana Europe koji priređuje Delegacija EU-a u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • visionn 11.05.2013.

    a unutar JU, su nastale nove "privremene granice"

  • visionn 11.05.2013.

    slovenija je donjela istru i kvarner u SHS (jugoslaviju), ovo je potrebno znati

  • black metAll 10.05.2013.

    ..prijateljski odnosi????...20 godina nam piju krv,okupirali Hrvatsku zemlju,i najvažnije ..di je moja lova iz Ljubljanske banke ,,smradovi jedni..

Komentiraj...
Vidi sve komentare