To je to što me zanima!

Propalo primirje u Gazi: Jedni druge optužuju za novi napad

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Odmah nakon početka humanitarnog primirja u osam sati po lokalnom vremenu, na koje su pristale obje strane, izraelski tenk napao je Palestince u Pojasu Gaze
Vidi originalni članak

Izrael i Hamas dogovorili su bezuvjetno humanitarno primirje od 72 sata u 8 sati po lokalnom vremenu u petak. Dužnosnici obje strane potvrdili su da su postigli dogovor koji su pripremili UN i SAD. 

Međutim, odmah nakon primirja, izraelski tenk napao je Palestince u Rafahu. Prva izvješća govorila su o četiri mrtva, a sada se broj već popeo na 27. Ozlijeđeno je više od 100. Iz bolnice su čak rekli kako imaju 40 tijela.

Hamas tvrdi da su i dalje spremni na primirje, ali moraju se braniti.

Izrael tvrdi kako je Hamas taj koji je prekršio primirje te da se Izrael branio u Rafahu. Istovremeno, tvrde, Hamas je ispalio rakete prema južnom Izraelu.

Obje strane pristale su na primirje

Američki tajnik John Kerry i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poslali su zajedničko priopćenje prije početka primirja:

- Molimo obje strane da se kontroliraju od ispada prije početka primirja i da poštuju svoje obaveze za vrijeme primirja - stoji. Naredna 72 sata civili će dobiti hitno potrebnu humanitarnu pomoć imat će priliku pokopati mrtve, zbrinuti ozlijeđene i bolesne te opskrbili se zalihama hrane.

U međuvremenu, u Kairu počinju pregovori o trajnom miru. Od početka sukoba 8. srpnja poginulo je više od 1420 Palestinaca, uglavnom civila. Izraelska strana broji 61 mrtvog vojnika. Poginula su i dva izraelska civila i jedan Tajlanđanin, piše BBC

Izrael tvrdi kako je njihova akcija u Pojasu Gaze pokrenuta kako bi zaštitili svoje građane od napada palestinskih militanata.

Hamas traži da se blokada, koju su im nametnuli Egipat i Izrael, skine. 

Idi na 24sata

Komentari 169

  • purgerica prva 02.08.2014.

    Zaista licemjerno, SAD "ulaže napore" za okončanje rata u Gazi dajući oružje izraelskoj vojsci i pružajući medijsku potporu vojnoj kampanji "Protective Edge". Ubijeno je više od 1 437 Palestinaca, a preko 8 000 ih je ranjeno. Na apele međunarodne zajednice, zemalja i međunarodnih organizacija, izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovara "kako će Izrael ovaj put ići do kraja, do potpunog uništenja vojne infrastrukture Hamasa u Pojasu Gaze". Izvještaj kojeg je objavio američki ABC News kaže "kako Izrael nikada nije napravio zahtjev za hitnom dodjelom te municije, ali da je SAD iskoristio te rezerve kako Izrael ne bi upao u probleme i imao neometanu opskrbu streljivom, te je u proteklih 10 dana opskrbio Izrael novim zalihama". Ovaj rat neće postići svoje ciljeve, osim što će proizvesti drugu generaciju Arapa koji će sanjati i pripremati osvetu protiv Izraela. Međutim, ta osveta neće biti kroz društvene medije", u kolumni za libanonski dnevni list Al-Akhbar je napisao dr. As’ad AbuKhalil, američki profesor političkih znanosti sa Sveučilišta California u San Diegu. (izvori: Al Alam | NDTV | ABC News | )

  • purgerica prva 02.08.2014.

    Ima jedna velikog Njegoša, baš primjerena za Izraelce: "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom." Čista istina!

  • august 02.08.2014.

    samo jedno jadna djeca i stari ljudi ostalih mi nije zao zato sto su zatupljeni i fanatici!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare